Galériával

2020.08.21. 07:00

Szent István napi ünnepséget rendeztek Törökszentmiklóson

Törökszentmiklóson mást is ünnepeltek az államalapító királyunk szentté avatásának (1083. augusztus 20.) emléknapján kívül. Mint arról folyamatosan beszámoltunk, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján, Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal jelezzék a magyarság együvé tartozását és segítsék a rászorulókat. A hagyományokhoz hűen megyénk idén is csatlakozott a Magyarok kenyere – Tizenötmillió búzaszem elnevezésű programhoz, melynek jászkunsági központja ezúttal a 300 éves Törökszentmiklós volt.

Mészáros Géza

Fotó: Csabai István

A csütörtöki, Kossuth téren tartott ünnepi rendezvényen felszólaló Markót Imre polgármester köszöntőbeszédében emlékeztetett: „A török hódoltság alatt, az Alföld számtalan települése elnéptelenedett. A törökök kiűzését követően, a Rákóczi szabadságharc után vált lehetőség arra, hogy az Alföld ismét benépesedjen. Törökszentmiklós története 1720-ban kezdődött, amikor a Heves és Külső-Szolnok vármegyei II. Almásy János nagybirtokos megkezdte a török időkben teljesen elpusztult és elnéptelenedett helység és a környék újratelepítését. Ennek idén 300 éve. A képviselő-testület a kerek évforduló méltó megünneplése érdekében a 2020. január 1-től 2021. Szentmiklósi Napok rendezvényeinek bezártáig terjedő időszakot emlékévvé nyilvánította, s azt nagy ívű programsorozattal töltötte ki” – kezdte mondandóját a városvezető.

 

Markót Imre a „szentistváni” hagyaték ápolására szólította fel hallgatóságát: – Királyunk hitet és hazát hagyott ránk, melyet ezer évig, kínnal, keservvel vigyáztunk, s amelyet további ezer évig gondoznunk kell!

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ megyei elnöke beszédében hangsúlyozta, a kezdeményezés rendre összefogja a gazdákat. Kiemelte, a térség földjein gazdálkodók mindig elöljártak a munkában és a búzaadományozásban is. Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke a nemzeti föld kincsét emlegette a kiváló magyar búza és a tíz éves Magyarok kenyere program kapcsán. Mint hangoztatta, egy szem búzából nem lesz cipó, de tizenötmillió szem őrölte lisztből mindig lesz annyi kenyér, amennyiből a tizenötmillió magyar ember adni tud a legrászorultabbaknak.

A törökszentmiklósi ünnepség a „Gazdász Szépe” verseny győztesének, a fegyverneki Berta Fruzsina részvételével gazda-kitüntetésekkel folytatódott, majd következett a terményáldás és a történelmi egyházak szolgálatával a kenyérszentelés és -osztás. A napot kulturális programok zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában