Édesség

2020.09.07. 11:30

Bárki megkóstolhatja a szolnoki cukrászdában az idei országtortát

A megyeszékhelyen működő Édes Titok Cukrászdában bárki megkóstolhatja a „Curiositas” fantázianévre hallgató országtortát. A különleges süteményben egyszerre van jelen az édes és savas ízvilág.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

– Lenyűgöz, hogy vannak kollégák, akik időt és alapanyagot nem sajnálva, nekiállnak kísérletezni. Mindig magyaros ízvilágot próbálnak kitalálni, hiszen mégiscsak az ország tortájáról van szó. Ugyanakkor belecsempésznek néhány nyersanyagot a külföldi cukrászkultúrákból, ezáltal is különlegesebbé téve azt – fogalmazott Balogh Attila, az Édes Titok Cukrászda egyik tulajdonosa.

A szolnoki cukrászmestert az idei év ínyencsége különösen lenyűgözte. – Nem azt mondom, hogy a többi nem volt ízletes, de ez igazán harmonikus és kifinomult. Jók benne az egyensúlyok – tette hozzá.

Összetevőiben a mandulalisztből készült piskóta, az ugyancsak mandulás fehér csokoládés mousse, a birspálinkával megbolondított birszselé és a ropogós része a tejcsokoládé pirított ostyával és törökmogyoró-olajjal, különleges ízkavalkádot alkot.

– Mind alapanyagaiban, mind elkészítésében túlmutat a klasszikus háziasszonyi süteményeken. A krémhez igazodva, a tésztája is mandulalisztből van. Első hallásra furcsa a birs és mandula kapcsolata, de igazi ízélményt nyújt. Megvan benne a ropogós rész, a savasság és édes íz, ami különösen jó elegyben kombinálódik – részletezte Balogh Attila. – Ha a laikus megnézi, hogyan készül, nem biztos, hogy ezt gondolja, de nagyon cukrászbarát. Nem nehézkes és szétdarabolt, hanem könnyen elkészíthető, finom és nem hétköznapi – foglalta össze véleményét.

A „Curiositas” fantázianevű torta kóstolásra csábít
Fotó: Nagy Balázs

A cukrászmester közel harminc éve van a szakmában. Többször tanulmányozta a receptet, mielőtt nekiállt a sütésnek. Bár rutinból nem elkészíthető, odafigyeléssel, a technológiák, alapanyagarányok, megjelölt idők és hőfokok betartásával, könnyen siker koronázza a próbálkozást.

– Általában első alkalommal rögtön négyet készítek, sikerültek is a torták, a vásárlók hamar elkapkodták. Pedig az ország tortájának megszavazott sütemények nem igazán pénztárcabarátok, hiszen minőségi alapanyagokból készülnek. És bár sokan igyekeznek lemásolni, mi a készítésekor mindig az eredeti receptet követjük – egészítette ki. – Telitalálat a torta, de hosszú távon úgyis a vásárlók döntik el, hogy mennyire lesz népszerű. A mérce mindig az, hogy meddig keresik. Reményeink szerint felveszi a versenyt akár a sárgabarackos kölestortával is – fűzte hozzá.

A cukrászokat is megosztja a névválasztás

Az eddigi magyaros nevek után teljesen más irányba kanyarodtak el. A „Curiositas” latinul kíváncsiságot és különlegességet jelent, ami bár találó, sokan nem értenek egyet a választással.

– Korábban bájos fantázianevekkel illették az országtortákat, mint például Boldogasszony csipkéje. Ez a franciás, latinos elnevezés szerintem távol áll az eredeti céloktól, de érthető, hiszen a kitalálója egyébként is ezt a vonalat képviseli – vélekedett Balogh Attila cukrászmester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában