galériával

2020.09.08. 16:00

Felavatták az Eredet című iráni falfestményt Jászberényben

Ünnepélyesen felavatták kedden délelőtt az „Eredet” című, mintegy ötven négyzetméteres iráni falfestményt a városháza udvarán. Ali Rastroo iráni festőművész alkotása Jászberény és az iráni Yazd testvérvárosi kapcsolatának, a két nép rokonságának tiszteletére készült el, mely a perzsa széltorony emlékmű mellett igazi kuriózum a belvárosban.

Illés Anita

– Fontos, hogy a testvérvárosi kapcsolatok gazdasági, kulturális vonatkozásban is folytatódjanak, elmélyüljenek – mondta köszöntőjében Budai Lóránt, polgármester. Az eseményen részt vett Varga-Haszonits Zoltán, Magyarország teheráni nagykövete is. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy a nagykövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult kapcsolatrendszer tovább bővüljön. A falfestményt Sisa Balázs építő művész mutatta be.

Ali Rastroo-t a magyar himnusz inspirálta, a magyar nép viszontagságai hatották meg. Számukra a felkelő nap minden reggel újabb és újabb reményt, boldogságot ígér, ezért e reményt szerette volna számunkra is átadni – ismertette.

— Az alkotás középpontjában Irán és egyben Yazd város egyik legvonzóbb nevezetességében, a Jame mecsetben található napszimbólum feldolgozása látható, körülötte a sivatagi táj múló éjszakai sötétje, csillagjai. A koncepció része a homlokzat keleti, dél-keleti fekvése is – tette hozzá Sisa Balázs.

Az alkotás folyamatához egy-egy tollvonással többször csatlakoztak helyiek is. Az „Eredet” a gyökerekről, a határokon átívelő kapcsolatokról, kötődésről, barátságról és a művészet erejéről, a kulturális különbségeket áthidaló alkotás szépségéről szól. A rendezvényen közreműködtek a Jászság Népi Együttes táncosai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában