Adósságrendezési eljárás

2020.09.19. 07:00

Felszámolják Tiszatenyő vagyonát

Még áprilisban kért maga ellen csődvédelmet Tiszatenyő, a település ugyanis tetemes adósságot örökölt a korábbi ciklusban meg nem valósuló, félkész vagy szabálytalan beruházások miatt. Az elnyert pályázati pénzeket vissza kell fizetnie az önkormányzatnak, mely Tenyő esetében jelenleg kétszázhatvannégymillió forintot jelent. Az adósságrendezési eljárás most ott tart, hogy megpróbálják értékesíteni a település ingó- és ingatlanvagyonát.

Molnár-Révész Erika

A tetemes tartozás miatt tavasszal adósságrendezési eljárás indult Tiszatenyőn, mely várhatóan jövő év első felében fejeződhet be. Mező József polgármester a számokat mutatja

Fotó: Mészáros János

Sertéstelep-fejlesztés hetvenmillió forintból, baromfivágóhíd építése negyvenből. Míg előbbit nem fejezték be, utóbbit el sem kezdték Tiszatenyőn. A beruházásokra kapott pályázati pénzeket pedig már régen vissza kellett volna fizetni, több másikkal együtt. Ez ugyanis csak két tétel abból, ami miatt jelenleg adósságban úszik a település. A tavaly ősszel megválasztott polgármester elmondása szerint döbbenten szembesült Tiszatenyő valós pénzügyi helyzetével, amikor elfoglalta pozícióját.

– Összesen kétszázhatvannégymillió forint visszafizetési kötelezettsége van az önkormányzatnak. Ez több meg nem valósult pályázatból áll. Például van közte egy százharmincötmillió forintos energetikai beruházás is. A pályázati pénzből százhuszonötmillió forintot nem a célnak megfelelően használtak fel. Ebben, és több másik ügyben tudomásom szerint már a NAV is nyomoz – mondta Mező József.

A tetemes tartozás miatt tavasszal adósságrendezési eljárás indult Tiszatenyőn, mely várhatóan jövő év első felében fejeződhet be. Mező József polgármester a számokat mutatja
Fotó: Mészáros János

Mivel a kasszában a tartozás rendezésére nem volt pénz, az ezerhatszáz lelkes község önkormányzata adósságrendezési eljárást kezdeményezett maga ellen.

– Idén áprilisban indult el a folyamat. Jelen pillanatban az adósságrendezési eljárás ott tart, hogy Tiszatenyő forgalomképes vagyonának listája már az adósságrendező kezében van. Ezeket értékesítjük, elsősorban telkeket, használaton kívüli gépjárműveket. Továbbá fel kellett számolnunk a sertéstelepet, illetve a szarvasmarhatartó telepünket is. E kettő helyett baromfitenyésztésbe fogtunk, ami költséghatékonyabb – sorolta az elmúlt időszak intézkedéseit.

Mező József hozzátette, az adósságrendezési eljárás előtt elnyert pályázatokat megvalósítják, ilyen a bölcsődeépítés vagy a közkonyha felújítása. Ám ahogy mondta, úgy számolnak, több tíz millió forintnyi fejlesztési pénztől estek el, ugyanis míg tart az eljárás, semmilyen pályázatot nem nyújthatnak be. A néhány éve még mintafalunak számító Tiszatenyőn abban reménykednek, hogy jövő év első időszakában befejeződhet az eljárás, és a pályázatok segítségével fejlődésnek indulhat a település.

Az ügyben megkerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága Értékelő-Elemző Osztályát, válaszukban azt írták, folyamatban lévő ügyről nem hozhatnak nyilvánosságra részleteket. Ugyanezt válaszolta kérdéseinkre a korábbi polgármester, Kazinczi István is.

Még idén elkészül a kerékpárút

Az adósság a jelenlegi duplája is lehetne, mivel a Tiszatenyőt Törökszentmiklóssal összekötő kerékpárút ára önmagában ugyanannyit tesz ki. Ám haladékot kapott a beruházás befejezésére a település jelenlegi vezetése.

– Az előző ciklusban kezdődött a kerékpárút kivitelezése is, ránk maradt a feladat, hogy befejezzük. Ez az egyik olyan beruházás, mely nem készült el határidőre, a közútkezelő ugyanis nem vette át, mert nem felelt meg a pályázatban leírt műszaki feltételeknek. Félő volt, hogy vissza kell fizetni az erre elnyert kétszázhatvanmillió forintos uniós támogatást is. Ebben az ügyben viszont elértük, hogy meghosszabbítsák a határidőt december végéig, amit tartani is tudunk. Jelenleg kilencven százalékos készültségben van a kerékpárút, már csak a faültetés hiányzik – számolt be a jelenlegi helyzetről Tiszatenyő polgármestere, Mező József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában