Galériával

2020.10.03. 11:30

A magyar sport egyik legendájára emlékeztek Jászberényben

– A Jászság sok híres embert, köztük művészt, tudóst és sportolót adott az országnak. Ilyen volt Gerevich Aladár is – mondta Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója a Belvárosi esték sorozat legutóbbi rendezvényén. Ezúttal a hétszeres olimpiai bajnok kardvívó születésének száztizedik évfordulója adta az előadás aktualitását.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Korabeli újságcikkek, régi fényképek alapján Metykó Béla helytörténeti kutató idézte fel a sportoló életútját. A megemlékezésen nemcsak a kardvívó sikereit helyezte középpontba, hanem számos érdekes történetet megosztott a Gerevich családról is.

Elmondta, az olimpikon édesapja, idősebb Gerevich Aladár – aki egyébként maga szintén vívómester volt – katonatisztként került Jászberénybe, a huszárlaktanyába. Szolnokon pedig vívóiskolát működtetett. Időközben megnősült, 1910-ben megszületett Aladár. A család később az iskolával együtt Miskolcra költözött, ahol 1925-ben Aladár vívni kezdett. Első tanítómestere édesapja volt – tudtuk meg Metykó Béla előadásából.

Meghatározó volt életében nagybátyja, Gerevich Tibor, aki korának híres művészettörténésze, egyetemi tanára volt. Szárnyai alá vette a fiatal sportolót és szponzorálta. Igazi fordulópontot jelentett, amikor Gerevich Aladár a világhírű Italo Santelli vívómester iskolájába került. Aztán 1928-ban országos juniorversenyt nyert. Élete első olimpiai versenyén, 1932-ben Los Angelesben csapatban nyert aranyérmet.

A sikertörténet folytatódott: hétszeres olimpiai aranyérmes, tizennégyszer volt világ-, harmincnégyszer magyar bajnok. Tudását vívómesterként adta át tanítványainak. 1991-ben halt meg, egy évvel később Jászberény díszpolgári címmel emlékezett a legendára. Nevét a városban utca, emléktábla őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában