Galériával

2020.10.01. 17:30

Megoldást sürgettek a város és a tanyavilág gondjaira Berényben

Nagy érdeklődés mellett zajlott a jászberényi képviselő-testület éves közmeghallgatása a napokban a Déryné Rendezvényházban. A politikai felhangoktól sem mentes fórumon a lakosok felhívták a figyelmet többek között a parkolási gondokra, az elhanyagolt közterületekre. Terítéken volt a hulladékkezelés problémája és a közösségi együttélés szabályaival kapcsolatos kérdések is.

Illés Anita

Közmeghallgatást tartott a jászberényi képviselő-testület a Déryné Rendezvényházban a minap. A helyiek sokféle kéréssel és felvetéssel fordultak a város döntéshozóihoz

Fotó: Gémesi Balázs

A 2019-es önkormányzati választások óta első alkalommal tartott közmeghallgatást a képviselő-testület. Az elmúlt hónapok politikai napirendjét meghatározó ügyekről a lakosok is véleményt formáltak. Így ismét szó volt egyebek között a megismételt választásról, a Malom beruházás sorsáról, a tervezett munkásszállóprojektről, az Electrolux kivonulásáról. Többen hangot adtak annak is, hogy nem látják jelét az együttműködésnek, a képviselők egymás ellen küzdenek és nem a város érdekében dolgoznak.

A közel háromórás fórumon számos közérdekű, mindennapi életet nehezítő problémát felvetettek. Az egyik hozzászóló a piacon tapasztalt parkolási gondokat említette. Továbbra is azt tapasztalják ugyanis, hogy két mozgáskorlátozott-parkolóban dinnyeárus értékesít. Jó lenne, ha nem foglalnák el ezeket a parkolókat, tette hozzá. A felvetésre Budai Lóránt polgármester elmondta, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen munkacsoportot hoztak létre a város parkolási rendjének felülvizsgálatára, korszerűsítésére. A piac üzemeltetője is reagált a felvetése.

– Megnézzük, hogy kik foglalják el az említett parkolókat. Ehhez kérjük a közterület-felügyelet segítségét is, hiszen a piacüzemeltetőnek nincs joga közterületen eljárni – mutatott rá Horgosi Zsolt, a Jászberényi VV Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A közmeghallgatáson szóvá tették, hogy vannak, akik a szelektívhulladék-gyűjtő szigeteket nem megfelelően használják, a tárolók környéke ugyanis hemzseg a szeméttől. Ezek gyorsan megtelnek, talán gyakrabban kellene őket üríteni. A tanyavilág szemétszállítási gondjait is felvetette az egyik hozzászóló. Bozsik Ferenc környezetvédelmi tanácsnok elmondta, hogy Balog Donát képviselővel akcióba kezdtek. Fedeles konténerek telepítésével oldanák meg a kommunális hulladék elszállítását a tanyavilágban. Balog Donát a hulladékudvarra hívta fel a figyelmet, ami évek óta működik, de kevesen használják. A szelektív szigettel kapcsolatban Horgosi Zsolt megjegyezte, hogy heti ütemterv alapján, más-más napokon ürítik a különböző frakciókat. Az időpontokról igyekeznek majd tájékoztatni a lakosságot.

A városgazdálkodási osztállyal közösen azon dolgoznak, hogyan lehetne a tanyavilágot a közszolgálgatás részévé tenni. Az ott élőknek ugyanis maguknak kell gondoskodni a hulladék kezeléséről, emelte ki.

Észrevételezték azt is, hogy a neszűri kerékpárút szűk, rossz állapotban van és már szinte járhatatlan. Az önkormányzat tervezi-e az út felújítását? – érdeklődött a témában az egyik felszólaló. A polgármester válaszában elmondta, hogy a neszűri kerékpárút nem a város kezelésében áll, ez nehezíti a helyzetet, de levélben megkeresik majd az illetékeseket.

A Ferencesek terének felújításával kapcsolatban az előző önkormányzat terveket készített. Érdeklődtek arról is, hogy mi lett a terv sorsa? A ferences templom 2022-ben lesz ötszázötven éves, az évfordulóra méltó környeztet érdemelne – állapította meg egy lakos. A városvezető szerint is többet érdemelne a park, idén azonban nem számoltak a felújítással, figyelik majd a pályázati lehetőségeket.

Szemétszedési akciókat szerveznek

Szó esett a járdák és kerékpárutak melletti vízelvezető árkok tisztításáról is. Megfogalmazódott, hogy amennyiben a járványhelyzet engedi, akkor a lakosok bevonásával szemétszedési akciókat szerveznek. Jelezték azt is, hogy vannak olyan városrészek, ahol szombaton és vasárnap hajnalban a hangoskodó fiatalok viselkedése zavarja a lakosok nyugalmát. Útépítéssel kapcsolatban felmerült, hogy mielőbb szükség lenne a Vörösmarty, a Damjanich és a Fuvaros utca felújítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában