Jászkunság

2020.10.14. 11:30

Az elválás szülőnek és bölcsis gyereknek egyaránt megterhelő

Ha az édesanya visszamegy dolgozni, és a kisgyermek intézménybe kerül, változás következik be a családi életben. Új napirendet alakítanak ki, más hangulatban és ritmusban telnek a hétköznapok. Egy bölcsődés gyermeket nevelő család életében ugyanis nem minden reggel napsugaras. Az ismerkedés és befogadás időszakáról Péntek Ágnessel, a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzat Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóságának bölcsődei intézményegység-vezetőjével beszélgettünk.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Nyűgös reggeli ébredések, nehézkes készülődés. Szinte minden szülő megtapasztalhatta már azt az érzést, amikor a szürke hétköznapok vontatottan indulnak. Anya dolgozni siet, a gyermekeknek a bölcsődében és óvodában a helyük, mindenki kapkod, elvész a reggelek varázsa.

– Egyre többen adják be gyermekeiket a bölcsődékbe, mielőtt betöltenék a két évet. Ha az édesanyát visszavárják a munkahelyére, a gyed extra nagy lehetőség az anyagi stabilitás megőrzése érdekében – tudtuk meg Péntek Ágnestől, a megyeszékhely egészségügyi és bölcsődei igazgatóságának bölcsődei intézményegység-vezetőjétől, általános igazgatóhelyettestől. A szakember azt is hozzátette, hogy Szolnok hét intézményében ötszáz gyermeknek biztosítanak férőhelyet. A tavaszi beiratkozások után szeptember elején kezdődött meg a beszoktatás időszaka, sorra telnek meg a bölcsődei csoportok.

– Kisgyermeknevelőként inkább befogadásként, ismerkedésként tekintünk erre az időszakra. A módszertani ajánlások szerint kéthetes periódusokban gondolkodunk, ez a gyermekeknek és szülőknek egyaránt fontos időszak. Lehetőség adódik, hogy megismerjék a mindennapokat, kialakuljon az anyában és a kicsiben a biztonságérzet. Mindig a gyermekek és a szülők igényeihez igazodunk. Ha valaki fél órát szeretne maradni, mert a gyermek nehezebben viseli az idegen környezetet, akkor legyen csak annyi… Ha viszont maradna, mert annyi érdekes játékot talál, akkor maradhat nyugodtan – részletezte a folyamatot.

Sírós is lehet a beszoktatás időszaka
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– Az anyának is fel kell készülni lelkileg, hiszen az elválásnál lesznek könnyek. Fontos, hogy felvállaljuk az érzéseinket, erősítve ezzel a gyermeket is – mondta Péntek Ágnes.

A szakember szerint a családban szabadabban viselkedünk. Az intézményi közegben azonban alkalmazkodni kell, ami folyamatos feszültség forrása lehet. A belső konfliktusok kezelését is meg kell tanulni! A beszoktatás kéthetes intervallumában a legkisebbek gyakorolják a közeledést és távolodást. Közelednek a kisgyermek-nevelőhöz, és mindig hosszabb és hosszabb időre távolodnak az édesanyától. A gyermekek alkalmazkodása attól is függ, hogy kinek mennyi tapasztalata van a társas kapcsolatok terén. A hetek alatt a kisgyermek-nevelő egy biztos támasszá válik, aki az érzelmi stabilitást is jelenti a szülő távollétében.

– Akad olyan helyzet, amikor a „régebbi” bölcsis gyermek vigasztalja az újonnan érkezőket, így alakul az együttérzés, közösségi élmény. A gyerekek személyiségfejlődésének fontos eleme, hogy társai révén élményeket, tapasztalatokat szerezzen – hangsúlyozta Péntek Ágnes.

Fel kell készülni az új élethelyzetre

– Bár a jelen helyzet nem alkalmas rá, de egyéb esetben törekszünk arra, hogy be lehessen pillantani intézményeink életébe. Azt szoktuk tanácsolni, hogy a szülő nevelőt válasszon, hiszen egy őszinte, partneri viszonyt kell kialakítania vele – emelte ki Péntek Ágnes, aki szerint az édesanyának és a kisgyermeknek egyaránt fel kell készülni a bölcsis évekre.

– A járványügyi helyzet rendhagyó beszoktatási időszakot tesz lehetővé. Folyamatosan érkeznek a csoportba a gyerekek, egyszerre csak egy szülő és gyermek van jelen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában