JÁSZBERÉNY / galériával

2020.10.30. 12:00

Benkő Tibor: a haza szolgálata akkor ér valamit, ha szívből fakad

A haza szolgálata minden magyar állampolgár kötelessége, de ez a szolgálat akkor ér valamit, ha szívből fakad – mondta Benkő Tibor, honvédelmi miniszter csütörtökön Jászberényben.

Illés Anita

A tárcavezető Pócs János országgyűlési képviselő meghívására a polgári esten tartott előadást a hazaszeretetről. Kiemelte, hogy az őseink által megteremtett értékeket óvni, védeni kell, sőt tovább kell haladnunk, hogy újabb és újabb értékeket teremtsünk a következő nemzedékek számára. Emellett fontos szeretteink, hazánk megvédése is mindenféle kihívástól. Hozzátette: a biztonsági környezet rendkívül gyorsan változik.

A Magyar Honvédségnek nem azért kell fegyverkezni, mert háborúra készülünk, hanem azért kell lépést tartani, hogy meg tudjuk védeni a békét, amire vágyunk – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet a Washingtoni Szerződésre, melyben szerepel a kollektív védelem, de azt is kimondja, hogy minden nemzet köteles olyan védelmi képességet építeni és fenntartani, amellyel gondoskodik országa biztonságáról. Szólt a közép-európai országok szerepét meghatározó NATO védelmi tervekről is.

A szövetség két veszélyeztetettségi irányt jelöl meg a térségben, a keleti és déli fenyegetettséget. Ez utóbbi olyan kihívást jelent, amelyre komoly figyelmet kell fordítania Magyarországnak. Ezért döntött úgy a kormány, hogy olyan modern Magyar Honvédségre van szükség, amely a kockázatokat kezelni tudja – mondta Benkő Tibor. Ezt szolgálja a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program, melynek célja, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó haderőjévé váljon.

Ez a program nem csak a katonáról szól, hanem a hazaszeretetről, a haza iránti elkötelezettségről is.

A honvédelmi miniszter ismertette a program két pillérét. A honvédelmi rész az emberről, a katonáról szól, mely tartalmazza többek között az oktatást, kiképzést, a társadalmi kapcsolatok erősítését, a hazafias nevelést, az önkéntes tartalékos rendszert. Bemutatta a haderőfejlesztési részt is, mely a haditechnikai eszközök beszerzésére, a hazai hadiipar megteremtésére, kutatásra, innovációra vonatkozik.

A tárcavezető hangsúlyozta azt is, hogy a hazaszeretetet, a haza iránti hűséget nem lehet pártpolitikán keresztül megvalósítani. Előadása után az est házigazdája, Pócs János jászkürtöt ajándékozott Benkő Tibornak. A rendezvényen Molnár László Jászai Mari-díjas színművész előadásában elhangzott Veres Péter Én nem mehetek el innen című verse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában