magyarok kenyere

2020.10.08. 07:00

Lisztadományokat adtak át Törökszentmiklóson

Méltó helyszínt választottak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok megyei adományozási rendezvényének. A város újratelepítésének háromszázadik évfordulóját ünneplő Törökszentmiklóson megyebeli szervezetek képviselői vehették át a lisztcsomagokat. Az eseménynek a Székács Elemér Református Gimnázium, Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont.

P. Pusztai Nóra

Juhász Éva, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója vette át az adomány jelképes részét Jakab Istvántól, a MAGOSZ elnökétől (jobbra) és Hubai Imre Csabától, a NAK megyei szervezetének elnökétől

Fotó: Nagy Balázs

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági programban gyermekeket és családokat segítő szervezeteket támogatnak immár tizedik alkalommal. A Pécsről indult, nemzeti összetartozást jelképező kezdeményezés során a Kárpát-medence magyarlakta térségeiből gyűjtenek búzát, amelyből lisztet őrölnek.

– Az első esztendőben tíz tonna gabonát adtak össze a gazdák, idén több mint százszorosa – 127 tonna – került a malomba. Az adományozók száma meghaladta a hatezer-háromszázat. Sokan érezték, hogy ebben a nehéz és bizonytalan helyzetben kell igazán összefogni. A program túllépte az ország határait, a Kárpát-medence egy egységben dolgozik, ami nemcsak az adakozást jelenti, hanem az emberi, szakmai és gazdasági kapcsolatok elmélyítését is. Sikerült nemzeti egységet teremteni – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke. Hozzátette: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdák idén is élen jártak.

– Összesen több mint száz tonna búza felajánlásával hatszázharminckilenc megyebeli termelő csatlakozott a programhoz. Jó gazda gondosságával visszük tovább a szellemiséget – hangsúlyozta Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke.

Budai Ferenc, a Törökszentmiklósi Székács Gazdakör elnöke a rendezvényen a programhoz önkéntesen csatlakozó kilencszáz gazda nevében kiemelte, hogy a kezdeményezés eszmeisége követendő.

– Fontos, hogy adjunk és kapjon, aki rászorul – foglalta össze.

Juhász Éva, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója vette át az adomány jelképes részét Jakab Istvántól, a MAGOSZ elnökétől (jobbra) és Hubai Imre Csabától, a NAK megyei szervezetének elnökétől
Fotó: Nagy Balázs

A programban idén 127 060 kilogramm búza gyűlt össze, amit a jászberényi Szatmári Malom Kft. üzemében 88 940 kilogramm lisztté őröltek, melynek közel fele megyénkbe kerül. A következő hetekben negyvenhat tonna lisztet osztanak szét térségünkben negyvennyolc szervezet között, melyek rászoruló gyermeket és családokat támogatnak. Közülük huszonketten tegnap a törökszentmiklósi Székács Elemér Református Gimnázium, Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban jelképesen át is vehették az adományt.

Sőreg Katalin, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság JászNagykun-Szolnok megyei igazgatója a kirendeltség nevében vette át az adomány jelképes részét Jakab Istvántól, a MAGOSZ elnökétől
Fotó: Nagy Balázs

Egyedülálló összefogás eredménye

– Világszinten is páratlan az az összefogás, ami a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban megmutatkozik, hiszen olyan karitatív tevékenység ez, mely során magyarok egymásnak segítenek – mondta az adományátadó ünnepségen dr. Berkó Attila, a Jász Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

– Magyarország bőségében van a mezőgazdasági javaknak, de nem fedezheti minden ember jólétét, a nélkülözést viszont meg tudjuk gátolni, elkerülve, hogy leszakadó rétegek legyenek az országban – fűzte hozzá Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke.

– Az összegyűjtött gabonából őrölt lisztet a kedvezményezetteknek adjuk át, akik a rászorulók asztalára juttatnak kenyeret belőle – összegezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában