családias intézmény

2020.11.23. 07:00

Biztos életkezdetet jelent a tiszabői máltais gyerekház

Mesefigurákkal díszített színes falak, játékok sokasága, barátságos fürdőszoba és meleg étel várja a három év alatti gyermekeket és az anyukákat a Biztos Kezdet Gyerekházban, Tiszabőn. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában működő intézményben három szakdolgozó, két közfoglalkoztatott, védőnők és több külsős szakember segít abban, hogy a picik biztonságos körülmények között, és hasznosan töltsék hétköznapjaikat.

Molnár-Révész Erika

Ételt is kapnak a három év alatti gyerekek és szüleik a házban. Képünkön Bozsó Zita, az intézmény munkatársa főzi az ebédet

Fotó: Mészáros János

– Ez az új fürdőszobánk, csak nemrég készült el – mutatja a modern, meleg színekkel csempézett helyiséget Nánásiné Lókodi Andrea, a tiszabői Biztos Kezdet Gyerekház vezetője. A fürdőszoba szakasztott úgy néz ki, mint egy családi házé, káddal, kézmosóval, tükörrel és angolvécével felszerelve. Nem véletlenül.

– A fürdőkád és az angolvécé arra szolgál, hogy segítségükkel szocializálódjanak a gyerekek, hiszen nagyon sok családnak nincs benti vécéje, sem fürdőkádja. Sokszor sajnos nem is tudják a kicsik, hogy hogyan kell használni, de itt megtanulhatják – magyarázza az intézményvezető, aki ezután a foglalkoztatóba kísér bennünket.

A világos, napfényes terem közepén hatalmas asztal áll, a padlón egy nagy műanyag tartóban játékok hevernek. Ezekkel most senki sem játszik, a koronavírus-járvány miatt ugyanis nem hozzák a gyerekeket. Az itt dolgozók tervei szerint a fertőzésen már átesetteket újra fogadják majd.

– Mindennap van valamilyen tematikus programunk. Van, amikor ketten, van, amikor harmincöten érkeznek. Nemrég ballagott el tizenöt gyerekünk, és még így is van a rendszerünkben tizenhét. Szerintem országos szinten az egyik legforgalmasabb gyerekház a miénk – vélekedik.

A gyermekházzal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat célja, hogy hétköznap délelőttönként biztonságos, füstmentes, fűtött és száraz helyen fogadják a szülőket és a kisgyermekeket. Fontos az ingergazdag környezet biztosítása, ezért állandó program a mondókázás, a mesemondás, az éneklés és a kreatív tevékenységek, de a mozgás segítségével is fejlesztenek. Minden foglalkozás a szülők bevonásával zajlik, elősegítve az anya-gyerek kapcsolat fejlődését.

Ételt is kapnak a három év alatti gyerekek és szüleik a házban. Képünkön Bozsó Zita, az intézmény munkatársa főzi az ebédet
Fotó: Mészáros János

A felújított és átalakított épületet tavaly májusban adták át, előtte nagyon rossz állapotban volt. Összesen ötvenötmillió forintot nyertek pályázaton, melyből a felújítást, az eszközbeszerzést a munkabéreket finanszírozzák, már csak az udvarra tervezett játszótér hiányzik.

Az állandó dolgozók mellett korai fejlesztő pedagógus, mozgásterapeuta és pszichológus segít a fejlesztésben, a védőnői szolgálat állandó, és meghatározott időszakokban gyermekorvos is ellátogat az intézménybe.

Hónap végén is melegételhez juthat gyermek és édesanya

A Biztos Kezdet Gyerekház saját konyhájában ottjártunkkor is főztek.

– Reggel fél nyolckor kezdtem. Készen van az oldalas, már csak a köret hiányzik... – válaszolta kérdésünkre az egyik munkatárs, Bozsó Zita. A gyerekház feladata egyébként a tízórai biztosítása lenne, ehelyett inkább melegételt adnak.

– Ennek több oka van. Egyrészt, hogy ne mindig kenyeret adjunk, hiszen nem tudunk mindig drága péksüteményeket vásárolni. A másik, hogy sok családnak hónap végén elfogy a pénze, és mivel helyben főzünk, és nagyobb adagokat tudunk előállítani, a szülőknek is jut – mondta a gyerekház vezetője, Nánásiné Lókodi Andrea.

Hozzátette, gyakran az is előfordul, hogy otthon kifogy a gáz, ilyenkor a szülők bemehetnek, és megfőzhetik a családnak az ételt. Sőt, akár a születésnapi tortát is megsüthetik az ünnepeltnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában