felújítás

2020.11.23. 07:00

Decembertől újra várják a hívőket a szolnoki templomban

Jó ütemben haladnak a felújítási munkálatokkal a belvárosi nagytemplomban és a szomszédos rendházban egyaránt. A megyeszékhely kiemelkedő szakrális épületének ünnepélyes átadása azonban még várat magára.

Hartai Gergely

Ottjártunkkor érkeztek meg a Vecsésen restaurált imapadok, így azokat még kicsomagolni sem volt idejük – mutatta Gáspár István plébános

Fotó: Nagy Balázs

Gáspár István plébános hírportálunknak elmondta, december 13-án lett volna a megújult templom ünnepélyes megáldása és átadása, azonban a koronavírus-járvány miatt ezt az időpontot április 18-ára halasztották.

– Terveink szerint a jövő hónap közepén újra megnyitjuk a templom kapuit a hívők előtt – árulta el a plébános. Miután arról számolt be, hogy időközben megérkeztek a felújított mellékoltárok, a gyóntatószékek, valamint az imapadok – ez utóbbiakat Vecsésen restaurálták –, ezzel párhuzamosan pedig az új világítás is elkészült.

A templom belső festésével már korábban végeztek a szakemberek. Mindezek mellett az épület a vártemploméhoz hasonló, új kövezetet kapott. A helyreállítási munkákat követően az ikonikus létesítmény megőrizte történelmi formáit, későbarokk jegyeit.

Ottjártunkkor érkeztek meg a Vecsésen restaurált imapadok, így azokat még kicsomagolni sem volt idejük – mutatta Gáspár István plébános
Fotó: Nagy Balázs

– Elmondhatjuk, hogy a templomban hamarosan befejeződnek a munkálatok. Reméljük, a rendház is beköltözhető állapotban lesz a jövő hónap elejére. A felső szint már ki van festve, most kerülnek be az ablakok, a szobák már elnyerték végleges formájukat. Az alsó szinten folyik még a munka. Itt a padlózatot alakítják ki – tájékoztatott Gáspár István.

Mint mondta, ha az ablakok és a fűtés kialakítása véget ér, várhatóan használatba vehetik majd a nagy múltú épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában