beruházás

2020.11.09. 14:00

Megújul a martfűi művelődési ház színház- és moziterme

Korszerűsítik a művelődési központ színház- és mozitermét, új vásznat és gépeket, valamint függönyöket szerelnek fel a napokban. A mozit több lépcsőben korszerűsítették. Utoljára 2015-ben, amikor új digitális vetítőgépet vásároltak, új hangrendszert építettek be, illetve a színpadtechnika elemeit új lámpákra cserélték.

P. Pusztai Nóra

Még dolgoznak a korszerűsítésen, november közepére elkészülnek a munkával

Fotó: Tömösközi Károly

– Több éve keressük a lehetőségeket a további megújítására – tudtuk meg Asztalosné Kocsis Enikőtől, a Martfű Város Művelődési Központ és Könyvtár vezetőjétől.

– Sajnos erre a célra nem írtak ki pályázatot. Az idén keletkezett működési megtakarításból és belső átcsoportosítással próbáljuk meg azokat az elemeket kicserélni, felújítani, ami szükségessé vált.

Még dolgoznak a korszerűsítésen, november közepére elkészülnek a munkával
Fotó: Tömösközi Károly

Az idei költségvetés kapcsán a képviselő-testület már februárban elfogadta, hogy az 1961 óta használt mozivásznat lecserélve, korszerű motoros vetítővásznat kapjon a művelődési központ. Az új szerkezet a 3D-technikának is megfelelő, távirányítóval könnyen kezelhető. Az elemek a napokban érkeztek meg, a munkálatok folyamatosan zajlanak.

– A korábbi rendszer mozgatása igen nehéz volt, több problémát is okozott, egyebek mellett például gyűrte a balettszőnyeget. A beruházásnak múlt héten kezdtünk neki, a két motoros vászon már fent van a helyén. A külsőt a mozifilmek esetén használjuk, míg a belső a színházi előadásokhoz szükséges. Elbontották az 1961 óta működő vászontartó keretet és a hangtechnikát. A következő lépés az új rendszer telepítése és beüzemelése lesz. A nézőtéren, az új tartóállványoknál a vezetékelést is meg kell oldani – részletezte a feladatokat Asztalosné Kocsis Enikő. A függönyöket leszedték a színpadtérről, elindul a színpadi kézi csörlők felhelyezése, ami biztonságosabbá és könnyebben kezelhetővé teszi a rendszert.

– Miután többfunkciós teremről van szó, a munkaszervezés is egyszerűbb lesz a korszerű berendezésekkel, nem beszélve a látványról – emelte ki az intézményvezető, aki szerint november közepére el is készülhetnek a beruházással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában