meglepetés

2020.11.17. 20:00

Nagyobb az adósság Tiszatenyőn, mint amennyiről tudtak

Már az önkormányzati ingatlanokat árverezik Tiszatenyőn, a településnek ugyanis mintegy 260 millió forintos adósságot kell visszafizetnie az előző ciklusban meg nem valósuló vagy befejezetlen pályázatok miatt. A pénzügyi biztos legutóbbi beszámolója újabb meglepetést tartogatott, a meg­lévőkön túl még plusz ötvenmillió forintról nyújtottak be hitelezői igényeket.

Molnár-Révész Erika

Mező József polgármester szerint a jövő év első felében véget érhet az adósságrendezési eljárás

Fotó: Mészáros János

– Október 29-én egy közmeghallgatással egybekötött önkormányzati ülést tartottunk, ahová meghívtuk az adósságrendezési eljárást felügyelő pénzügyi biztost. Olyanról tájékoztatott minket, amely eddig nem volt számunkra nyilvánvaló. Eddig ugyanis úgy tudtuk, hogy összesen 264 millió forintos adóssággal vettük át az önkormányzat vezetését, de kiderült, hogy ez a szám a beérkezett hitelezői igényeket figyelembe véve 317 millió forint, a mai állás szerint – tájékoztatta hírportálunkat a legújabb fejleményekről Mező József polgármester.

Azt egyelőre nem tudják, hogy pontosan miből keletkezhetett a plusz ötvenmillió forintos követelés, melynek egy része különböző szállítói tartozásokból áll. Tiszatenyőn idén áprilisban kezdődött meg az adósságrendezési eljárás, melyet maga az önkormányzat kezdeményezett, hogy rendbe tehessék a település pénzügyi helyzetét.

Mező József polgármester szerint a jövő év első felében véget érhet az adósságrendezési eljárás
Fotó: Mészáros János

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az előző önkormányzati ciklusban több beruházás nem készült el vagy el sem kezdték a kivitelezését, ezért az ezekre kapott pályázati pénzeket most vissza kell fizetni. Úgy tudjuk, több ügyben már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomoz, de amíg ez folyamatban van, az adóhatóság nem ad további információt.

– Az önkormányzati vagyon felmérése megtörtént, egy részét már értékesíteni is tudtuk, ezek jellemzően gépjárművek voltak. A külterületi ingatlanok, tehát a termőföldek vagyonértékelése szintén lezajlott, ezeket kezdjük most árverésre bocsátani. A következő lépés pedig a belterületi ingatlanjaink meghirdetése lesz – sorolta az intézkedéseket a településvezető.

A legoptimistább becslések szerint mindebből körülbelül százmillió forint bevétele származhat az önkormányzatnak, melyet a meglévő tartozás egy részének kifizetésére fordítanak. Az adósságrendezési eljárás a jövő év első felé­ben zárulhat le.

A bajok mellett sikerből is jut

Habár a Törökszentmiklósig tartó kerékpárút építésének és a közkonyha felújításának pályázata is lejárt tavaly, az új vezetésnek sikerült meghosszabbítania a határidőket év végéig, így az önkormányzatot ezekben az esetekben már nem terheli visszafizetési kötelezettség. Mind a kerékpárút, mint a közkonyha hamarosan elkészül, előbbi mellé még négyszáznyolcvan díszfát is ültetnek.

– Büszke vagyok arra, hogy sikerült újraélesztenünk ezeket a pályázatokat. Amellett, hogy befejeződnek, a kivitelezés minősége is megfelel majd az elvárásoknak – mondta Mező József. A polgármester azt is fontosnak tartja, hogy a játszóteret nemrég adományok segítségével sikerült szebbé tenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában