fogyasztóvédelem

2020.12.03. 14:00

A csokimikulásokra idén sem lehet panasz

Érkezik a Mikulás, a megyei üzletekben azonban már több mint egy hónappal ezelőtt megjelentek a boltok polcairól a cipőkbe, csizmákba kerülő csokoládéfigurák.

Munkatársunktól

Tavaly minden csokifigura megfelelt az előírásoknak

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minden évben górcső alá veszi ezeket a termékeket, célzott ellenőrzései keretében, a főként gyermekkorú fogyasztók védelme érdekében.

Az elmúlt évek tapasztalatai igencsak kedvezőek, a rendszeres fogyasztóvédelmi vizsgálatoknak köszönhetően évről évre egyre kevesebb a probléma: tavaly a tárca akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriumában megvizsgált huszonkét csokimikulás mindegyike megfelelt az előírásoknak, és 2018-ban is hasonlóan kedvező eredménnyel zárult a célzott ellenőrzés.

Az ellenőrzés elsődleges szempontja minden évben az, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládéra, annak összetételére vonatkozó előírásait, amelyek alapján a terméknek kakaót, cukrot és tejszármazékot kell tartalmaznia.

A szakemberek megvizsgálják a mosolygós figurák címkéjén közölt tájékoztatás helytállóságát is.

A laboratóriumi mérések a csomagoláson feltüntetett zsír- és cukortartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjednek.

A tavalyi tapasztalatok szerint a csokoládékon szereplő információk megfelelőek voltak, egyetlen esetben sem kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani megtévesztés miatt. A három ét- és tizenkilenc tejcsokoládé laborvizsgálata során minden termék megfelelt a címkén feltüntetett értékeknek és az élelmiszerkönyvi követelményeknek.

Tavaly minden csokifigura megfelelt az előírásoknak

Szakemberek szerint, ha jó minőségű mikulást szeretnénk vásárolni, akkor nagyon fontos ügyelnünk arra, hogy a terméken csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepeljen. Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú figurát választani – a tejcsokoládék esetén ennek meg kell haladnia a huszonöt, étcsokoládéknál pedig a harmincöt százalékot. Fontos tudni, hogy a valós értéket a címkén fel kell tüntetni – hívja fel a figyelmet a fogyasztóvédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában