Jászkunság

2020.12.23. 11:30

A lelki egészség megőrzéséhez kaptak útmutatót

Novemberben új egészségmegőrzési programsorozatot indított a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) megyei szervezete.

Kovács Berta

A programot a járvány miatt az udvaron tartották

Forrás: Beküldött fotó

Sajnos a járványhelyzet miatt egyelőre mindössze egy rendezvényt sikerült megtartani, a többit el kellett napolni. A néhány héttel ezelőtti eseményen, melyet az egyesület székhelyének udvarán tartottak, Farkas Gabriella szociális és mentálhigiénés szakember tartott interaktív előadást, Hamerszki Erika jelnyelvi tolmács közreműködésével.

A résztvevők képet kaphattak arról, mit tehetnek lelkük egészségének megőrzéséért.

Farkas Gabriella hangsúlyozta, hogy a mentális egészség egyetlen állandósága a folyamatos változás. Minden pozitív tényező hozzájárul ahhoz, hogy a lelkünk egészséges maradjon. A hétköznapok ilyen pozitívumait össze is gyűjtötték közösen: például a napsütés élvezete, finom ételek, pihenés, vagy akár a zenehallgatás, a tánc, a sportolás vagy a nevetés, tehát minden olyan, ami örömöt okoz.

Azt is kiemelte, hogy a folyamatos változásnak részei a negatívumok is, amik szintén hatnak mentális állapotunkra. Negatív tényezők lehetnek akár a technika vívmányai vagy a gazdasági változások.

A programot a járvány miatt az udvaron tartották
Fotó: Beküldött fotó

A szakember tanácsokkal is ellátta az érdeklődőket. Javasolta többek között, hogy legyenek türelmesek önmagukhoz, ha ezt megtanulták és sikerrel gyakorolják, másokkal is türelmesebbek lesznek. Felhívta figyelmüket arra, hogy az életük, sorsuk alakításának kulcsa az önismeret.

Ajánlotta a pihenési technikák használatát, ilyen a jóga, meditáció, az autogén tréning. Érdemes a humor erejével is élni, ez oldja a feszültséget és segíti a másokkal való kapcsolatteremtést.

Azt is tanácsolta, hogy tartsanak háziállatot, a kis élőlény amellett, hogy társ, partner az ember számára, akár új célt és értelmet is adhat különösen az egyedülállók életének. Farkas Gabriella előadását ezzel a gondolattal foglalta össze:

„Boldogság az, ha amit gondolsz, amit mondasz és amit teszel, összhangban vannak egymással.”

A pandémiás időszakban a kapott tanácsok pedig többszörösen is hasznosak, a tagok várják is a programsorozat folytatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában