Lengyelországból érkeztek ajándék arcpajzsok Abonyba

Csupán rövid ideje áll fenn testvérvárosi kapcsolat a lengyelországi Skrzyszów és Abony között, összetartásból mégis jelesre vizsgázott mindkettő. A lengyel település saját készítésű arcpajzsaival, magyar társa pedig különleges maszkjaival járult hozzá a másik járvány elleni védekezéséhez.

Hartai Gergely

A lengyelek ajándékát Pető Zsolt mutatta meg

Forrás: Abony sajtó

– A lengyelországi Skrzyszów a közelmúltban lett Abony testvérvárosa. Tavaly év elején kezdődött el a két város közötti kapcsolatépítés, ám a koronavírus-járvány gátat szabott a személyes találkozásoknak. Ennek ellenére azonban folyamatos a kapcsolattartás a két település között – avatott be a részletekbe Pető Zsolt polgármester.

Hozzátette, nemrégiben a polgármesteri hivatalból „Szeretlek Abony” emblémával ellátott maszkokat küldtek Lengyelországba. Egy kedves levél kíséretében pedig ők is kaptak ajándékot, méghozzá arcpajzsok formájában. Ezeket az eszközöket az egészségügyben dolgozó abonyi szakemberekhez juttatta el a város. A mostani, járvány sújtotta időszakban ugyanis elkél minden jó szó, és minden más segítség.

A lengyelek ajándékát Pető Zsolt mutatta meg
Fotó: Abony sajtó

– Tíz darab védőpajzsot kaptunk, amelyeket a testvérváros kultúrcsoportja készített, ezért is nagy az értékük. Ezeket már átadtuk az egészségügyben dolgozóknak, az alapellátásban tevékenykedő védőnőknek és orvosoknak – tudtuk meg.

Pető Zsolt emlékeztetett, természetesen nem az a céljuk, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezéshez megfelelő számú maszkot adjanak, sem az, hogy azt várják el, a lengyel településről is annyi pajzsot küldjenek, amennyire csak szükség van.

– Ezek inkább jelképes ajándékok, és a jelkép talán arra szolgál, hogy megmutassuk, ezekben a vészterhes időkben is gondolunk egymásra, és a rendelkezésre álló védőeszközből küldünk egymásnak. Így juttattuk el mi is a Szeretlek Abony-os maszkokat, és kaptunk ajándékba pajzsokat, amelyeknek nagyon örültünk – fogalmazott.

A településvezető partnerségük hátteréről elmondta, korábban Bátori Zsoltnak, a Szolnoki Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének ajánlásával és közreműködésével kerültek kapcsolatba Skrzyszów polgármesterével.

– Korábbi tapasztalatom, hogy a testvértelepülési kapcsolat akkor igazán gyümölcsöző, ha a civil szervezetek elsősorban egymással veszik fel a kapcsolatot. Nyilvánvalóan ehhez az is kell, hogy a két önkormányzat formálisan is megállapodjon a testvérvárosi kapcsolatfelvételben, de utána akár a kultúra, akár a sport területén a civilek látogassanak el egymáshoz. Ha ők meg tudják tölteni tartalommal az együttműködést, akkor van értelme mindennek. Sajnos a tavalyi év elején megkezdett személyes kapcsolatfelvételt követően nem volt lehetőségünk az előre eltervezett programjainkat megszervezni. Gondolok itt arra, hogy néptáncos csoporttal, zenekarral utaztunk volna hozzájuk, míg lengyel barátaink egy közös kulturális- és sportnapra jöttek volna hozzánk. Bízom abban, hogy hamarosan ismét lesz lehetőségünk személyesen találkozni, és megvalósítani eredeti elképzeléseinket, melyek mindkét város lakóinak igen hasznosak lehetnek – zárta szavait a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában