önkéntesek

2020.12.16. 20:00

Újonnan alapított díjjal ismerték el önzetlen tevékenységüket

Sokan ugyan még ma is furcsán néznek azokra, akik önszántukból ingyen dolgoznak, pedig sokan szívesen vállalnak különféle feladatokat mindenféle ellenszolgáltatás, fizetség nélkül. Ők az önkéntesek. Munkájukért ugyan nem kapnak bért, de azért nekik is jólesik az elismerés.

Kovács Berta

A díjazottak a megyeházán vehették át az elismerést a minap

Forrás: Mészáros János

Díjat alapított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH) az olyan személyek, illetve szervezet elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységet folytattak az önkéntesség területén megyénkben. Az elismerést idén az önkéntesek világnapja kapcsán, szerdán vehették át az arra érdemesek a megyeházán tartott zárt körű ünnepségen.

– Feladataink között szerepel a szemléletformálás, az önkéntesség népszerűsítése is. A korábbi években akcióinkkal a szemléletformálásra törekedtünk, programjaink során szembesülhettünk vele, milyen sokrétű önkéntes tevékenységet végeznek megyénkben. Idén pedig ezzel a díjjal szerettük volna az önkéntesek munkáját méltatni – hangsúlyozta dr. Nagyné Varga Ilona, a CSEÖH elnöke.

A közzétett felhívásra összesen negyvenöt jelölés érkezett be. Közülük választotta ki a háromtagú bizottság – Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Sebestyén Andrea televíziós szerkesztő-riporter, valamint dr. Nagyné Varga Ilona elnök – az elismerésre leginkább érdemeseket.

Kiemelkedő Önkéntes (hatvanéves korig) kategóriában a tiszafüredi Kövér Gábor, Kiemelkedő Szenior Önkéntes (hatvan év felett) kategóriában a kunszentmártoni Tóthné Barna Mária vehette át az elismerést, Kiemelkedő Önkéntes Szervezetként pedig a jászapáti székhelyű Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesületét díjazták.

Kövér Gábor Tiszafüreden és a térségben több szervezetben dolgozik, és lát el önkéntes szolgálatot. Ezek mellett rendszeresen vállal széles skálát felölelő önkéntes munkákat. A díj odaítélését a koronavírus-járvány tavaszi időszaka idején nyújtott önzetlen önkéntes tevékenysége is indokolja.

A díjazottak a megyeházán vehették át az elismerést a minap
Fotó: Mészáros János

Tóthné Barna Mária hosszú évek óta végez áldozatos munkát helyi civil, illetve karitatív szervezetek tagjaként, vezetőjeként. Önkéntesként a hitélet, a kultúra, a hagyományőrzés, illetve a rászorulók támogatása területén egyaránt aktív. Városi és megyei szinten is kiemelkedő munkát végez nap mint nap az emberekért, a családokért és a közösségért.

A Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesületének helyi és térségi elismertsége magas fokú, amit igazol, hogy kategóriájában a legtöbb jelölést kapta. Tevékenységi köre a helyi igények széles körére reflektál, küldetésük, hogy a programjaikon részt vevő fiatalok olyan felnőttekké váljanak, akik képesek lesznek felelősen és bátran gondolkozni és cselekedni is a közösségért, a környezetért.

Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke két különdíjat is felajánlott, melyet a szolnoki Siklós Viktor a természet- és környezetvédelem területén nyújtott önkéntes aktivitásáért, valamint az újszászi Tolvaj József a helyi közösségért végzett sokrétű önkéntes tevékenységéért kapott meg.

A díjazottak az erkölcsi elismerésen túl Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész erre az alkalomra készített emlékplakettjével és harmincezer forint értékű ajándékkal gazdagodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában