JÁSZKUNSÁG / PEST MEGYE

2021.01.04. 14:00

Az év elejétől fizetőssé vált az M4-es út

Az idei évtől díjfizetés ellenében autózhatunk az M4-es gyorsforgalmi úton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér csomóponttól az Abony-észak csomópontig – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendeletéből. Ugyanitt arról is olvashatunk, hogy 2021. január elsejétől az e-matrica díjak is emelkedtek.

Hartai Gergely

Fotó: Csabai István

A kelet felé tartó új gyorsforgalmi út kapcsán már sokan hangsúlyozták, hogy az M4 a térség gazdaságának egyik legfontosabb mozgatója lehet. Illetve, hogy Szolnok és Budapest között már most jóval biztonságosabban közlekedhetünk, mint korábban.

Szalay Ferenc szolnoki polgármester a Cegléd és Abony közötti útszakasz tavaly nyári átadásakor kiemelte, Szolnok versenyképességére is jó hatással lesz az új út. A jászkunsági megyeszékhelyre települő vállalkozásoknak elsősorban a megfelelő ipari környezet kialakításában tud segíteni az önkormányzat.

Földi László, Cegléd és térségének országgyűlési képviselője pedig a Tisza-híd betolásakor jelentette be, hogy Abonyban már megjelent egy befektető, akinek döntésében fontos szerepet játszott a Ferihegyi repülőtér közelsége, s az út minősége.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatójából ugyanakkor megtudhattuk, az M4 Cegléd és Abony közötti szakaszának nettó kivitelezési költsége 26 milliárd 311 millió forintot tett ki, amely 17,6 kilométeres útvonal kiépítését foglalta magában.

A beruházás műszaki tartalmát illetően megépült 4 új aluljáró, felhúztak 2,2 kilométer zajárnyékoló falat. A szakasz építéséhez 63 238 köbméter aszfaltot használtak fel. A koronaszélességet 26,6 méteresre tervezték, a forgalmi sávok 3,75 méteresek lettek. Elhelyeztek 370 darab KRESZ-táblát, 67,4 kilométer szalagkorlátot, és mintegy 214 ezer cserjét telepítettek. A munkálatok eredményeként létrejött 2x2 forgalmi sáv, fizikai elválasztósávval, 110 km/h megengedett sebességgel.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat nevében Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke javaslattételi felhívást tett közzé az M4-es út szolnoki északi elkerülője nyomvonalán épülő, a Tiszán és a Zagyván átívelő közúti hidak elnevezésére, erről korábban már részletesen beszámoltunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában