Verseghy Ferenc Könyvtár

2021.01.27. 14:00

Már az újranyitásra készülnek a szolnoki könyvtárban

A koronavírus-járvány miatt a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár Ifjúsági és Gyermekrészlege sem látogatható. Ám a munkatársak ebben az időszakban is tartják a kapcsolatot olvasóikkal, és már a következő időszak eseményeit tervezik.

Köllő Judit

Cserfalvi Katalin és Szabó Péter, a szolnoki Verseghy könyvtár ifjúsági részlegének munkatársai már nagyon várják, hogy újra fogadhassák a fiatalokat

Fotó: Nagy Balázs

A koronavírus-járvány első hullámának idején egy országos, huszonnégy órás vetélkedőbe kapcsolódott be az ifjúsági részleg. Az eseményen online mutatták be a Martfűi rém című előadásukat, mely nagyon sikernek bizonyult. Mostanában is tartunk online előadásokat, a történetek valós esemény alapján íródnak, melyet a könyvtár régi folyóirat-adatbázisából választanak ki, majd a szereplők jellemvonásai ehhez a történethez íródnak.

Ez a szerepjáték nagyon népszerű a fiatalok körében, amit videóhívásokon keresztül próbálnak folyamatosan fenntartani.

– Ahogy bezárt a könyvtár, megpróbáltuk behozni az elmaradásokat a munkában – meséli az ifjúsági részleg két munkatársa, Cserfalvi Katalin és Szabó Péter.

– Például befejeztük a könyvespolcok feliratozásait, amik tavaly elmaradtak. Főleg a háttérmunkákra koncentráltunk, amikre a hétköznapokon nem volt idő, mert a fiatalokkal voltunk elfoglalva. A közösségi oldalon van egy zárt csoportunk, ahol folyamatosan tartjuk a kapcsolatot velük. Régi képeket osztunk meg egymásról és az ifi részleg életéről. Valamint egy Discord nevű programon keresztül videóhívásban kommunikálunk, szerepjátékokat és előadásokat szervezünk a fiataloknak. Ezeken a felületeken tovább tudják folytatni azokat a tevékenységeket, amikre lehetőségük volt itt nálunk.

Az idei irodalmi tábor elmarad a járványhelyzet miatt, helyette, a jövőbeli nyitásban bízva, helyismereti táborokat szerveznek júniusra.

– Ezek általában egy hétig tartanak. A fiatalok egy része végig részt vesz a foglalkozásokon, és van, aki a tanulmányai miatt csak pár napon tud itt lenni.

– Idén körbejárjuk a várost, kinti programokat szervezünk, és beszélgetünk.

– Ebben az időszakban pedig sok kézműves-foglalkozást szervezünk, amiben az ifjúsági részleg egyik látogatója, Stronga Tilda segít nekünk összeállítani az alapanyagokat, amiket mi adtuk. A fiatalok eljönnek érte és, ablakon keresztül átve­szik, majd online felületen, Tilda magyarázatával elkészítjük a műveket. Emellett online társasjátékokat szervezünk, amiket szintén nagyon kedvelnek. Törekszünk arra, hogy minél otthonosabban érezzék magukat velünk az online térben is, így igyekszünk fenntartani az érdeklődést, ezért sok tervünk van a jövőre nézve.

Cserfalvi Katalin és Szabó Péter, a szolnoki Verseghy könyvtár ifjúsági részlegének munkatársai már nagyon várják, hogy újra fogadhassák a fiatalokat
Fotó: Nagy Balázs

– Van olvasási kihívásunk is az Instagramon, ezt Kiss Bogi ifis tag segítségével szerveztük meg. Moly Ifik Pillecukorral néven fut, minden hónapban van egy kihívás, most Böszörményi Gyula és Greif Stefán könyveit kell elolvasni. Ezeket videóhívásban átbeszéljük a fiatalokkal, hogy ki mit olvasott és milyen élményei vannak a könyvvel kapcsolatban.

– A Hagyományőrző Egyesülettel meghirdettük a Fantasy Art pályázatot, Káprázat és illúzió címmel. A fiatalok nevezhetnek fényképpel, rajzzal, festménnyel, szoborral vagy bármi mással, amit el tudnak képzelni, ezzel kapcsolatos információkat a honlapon találnak. Emellett pedig a júniusi SzolnokOn rendezvényünkre is készülünk, ahol a fiatalokból álló csapat is sokat segít nekünk.

A gyermekrészlegen a február 14-én tartandó Nemzetközi Könyvajándék napra is nagyon készülnek, aminek a mottója „Adj könyvet a gyermekednek”. Emellett arra buzdítják az iskolásokat, hogyha van olyan könyv, amit már elolvastak és szívesen odaadnák másnak, vigyék be az osztályba, és cserélgessenek.

Óvodás csoportok is kapnak az ajándék könyvekből

– Vannak olvasóink, akik felajánlanak olyan könyveket, amikre már nincs szükségük – meséli a gyermekrészleg két munkatársa, Munkácsiné Szabó Katalin és Tóth Karolina.

– Azokat a felajánlott könyveket, amik megtalálhatóak már az állományunkban, odaajándékozzuk olyan gyerekek és óvodás csoportok részére, akik rendszeresen járnak hozzánk. Most azt szeretnénk, hogy azok a gyerekek, akik eljönnek hozzánk majd jövő hónap közepén. február 15-én, kapjanak ebből egy kis színes olvasmányt ajándékba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában