JÁSZKUNSÁG

2021.01.09. 19:00

Ne a lefolyóba öntsük az olajat!

Évente több tízezer tonna étolajat használunk fel a háztartásokban és az éttermekben. Érdemes odafigyelni a sütés-főzés után feleslegessé vált zsiradék megfelelő elhelyezésére, mivel akár egyetlen csepp is elszennyezhet ezer liter élővizet. A használt sütőolaj szervezett elszállítása sokáig csak az üzemi konyháknál, éttermeknél volt megoldott, manapság azonban már szerencsére egyre több helyen adhatjuk le ezt a környezetre káros hulladékot.

Czakó Nóra

Juhász Norman, a szolnoki Kossuth téri „Hatvanas” áruház munkatársa gyűjtőedénybe önti a használt étolajat

Fotó: Nagy Balázs

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókban vagy a szemétben végzi. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

– Nagyon szeretjük az olajban sült ételeket, és mivel sűrűn kell cserélni a zsiradékot, így nálunk sok használt olaj gyűlik össze – mondta hírportálunknak egy szolnoki családanya.

– Eleinte befőttes vagy műa­nyag üvegekbe gyűjtögettük otthon, hogy majd lesz velük valami, hiszen a kukába nem akartuk kidobni. Mióta megtudtuk, hogy vannak olyan helyek, ahol le lehet adni, élünk is ezzel a lehetőséggel – fűzte hozzá.

A MOL használtsütőolaj-gyűjtő programja 2011-ben indult, és már országszerte több mint 350 töltőállomásán találhatóak gyűjtőtartályok.

Azóta több mint 2,3 millió liter, vagyis 2100 tonna sütőolaj jött össze. A környezettudatosság Pest megyében a legjellemzőbb, a lakosok az elmúlt mintegy tíz évben 860 tonna használt sütőolajat gyűjtöttek össze. Ellenben a Jászkunságban ez a szám 48 tonna.

Térségünkben Szolnokon kívül Kenderesen, Martfűn, Kunszentmártonban, Kunhegyesen, Törökszentmiklóson, Mezőtúron, Kisújszálláson, Fegyverneken, Jászberényben, Tiszafüreden és Cserkeszőlőn is található olyan MOL-töltőállo­más, ahol leadhatjuk a használt sütőolajat. Ezekből később bioüzemanyagot gyártatnak, va­gyis környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát terméket állítanak elő.

Juhász Norman, a szolnoki Kossuth téri „Hatvanas” áruház munkatársa gyűjtőedénybe önti a használt étolajat
Fotó: Nagy Balázs

Az országban az élelmiszer-kereskedelmi szereplők közül elsőként, egyedülálló kezdeményezésként a Coop már 2017-ben elindította a használt étolaj visszagyűjtését üzleteiben. A program sikeresen működik, amit jól bizonyít, hogy folyamatosan nő a vásárlók által leadott használt étolaj mennyisége, illetve hogy a lánc közel 2300 üzlete közül a szupermarketekben már alapszolgáltatásként jelenik meg, és összességében 510 boltban érhető el.

A Coop ösztönzi is vásárlóit a környezettudatos magatartásra, hiszen minden leadott liter használt étolajért nyolcvan forintos kupont ad, amelyet tetszőlegesen vásárolhatnak le bármilyen termékre.

Gálik Andrástól, a Coop Szolnok Zrt. marketingvezetőjétől megtudtuk, hogy a Coop Olajpont kezdeményezés minden Szuper üzletben elérhető. A COOP Szolnok Zrt. jelenleg 156 egységet üzemeltet valamilyen formában, ebből 149 élelmiszerüzlet, ahol ez a kezdeményezés értelmezhető. Ebből már 71 boltban található Olajpont. Jász-Nagykun-Szolnok megyében huszonegy, Szolnokon pedig kilenc üzletben lehet leadni a használt étolajat.

A nagyobb cégek is beállnak a sorba

Tavaly országszerte tizenegy benzinkúttal a Lukoil is feliratkozott azon helyszínek listájára, ahol lehetőség van a háztartásokban sütéshez, főzéshez használt olaj leadására. Megyénkben erre a tiszaföldvári töltőállomáson van lehetőség.

A használt sütőolajat a lakossági hulladékudvarokban is le lehet adni, vagyis megyénkben Törökszentmiklós és Mezőtúr mellett Szolnokon, a Felsőszandai réten és a Széchenyi körúton is. December közepétől pedig már néhány Aldi-üzletnél is lehetőség van a használt étolaj visszagyűjtésére. A tesztüzemben jelenleg országosan tizenegy áruház vesz részt, a vásárlók így Szolnokon, a Felsőszandai réti üzletnél is megszabadulhatnak ettől a környezetkárosító hulladéktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában