Szolnok / Pakisztán

2021.01.28. 11:30

Nem sikerült lehozni Alex Goldfarb holttestét

Nem járt sikerrel a négy pakisztáni hegymászó utolsó kísérlete sem, nem sikerült lehozni Alex Goldfarb holttestét a Pastore Peak hegyről.

Rimóczi Ágnes

Szlankó Zoltán (jobbra) és Alex Goldfarb

Forrás: Beküldött fotó

A szolnoki Szlankó Zoltán és társa, Alex Goldfarb célja a Broad Peak (Széles Csúcs) nevű hegy megmászása volt, melyet végül nem sikerült teljesíteni. A szolnoki hegymászó a rossz időjárási körülmények miatt úgy döntött, hogy visszatérnek az alaptáborba. Kérése ellenére azonban orosz-amerikai társa folytatta a mászást, s a megbeszélt időpontig nem tért vissza a táborba.

Ezt követően földi keresés indult a felkutatására, majd helikopteres felderítést is indítottak, s a harmadik levegőben tett keresés során megtalálták Alex Goldfarb holtestét az akklimatázációs hegyen, a Pastore Peaken. Néhány nappal később négy pakisztáni mászóból álló mentőcsapat indult útnak, hogy lehozza a hegymászó holttestét.

Ahogy az a Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-csoportban olvasható, a szombaton indult keresés során 5400 méteres magasságot ért el a mentőcsapat, lábnyomot csak az előretolt alaptáborig láttak, fotókat készítettek, ezeket a család rendelkezésére fogják bocsátani.

– A csapat kedden még egy kísérletet tett a nagyon veszélyes – rengeteg a hóval fedett, rejtett gleccserhasadék – terepen. Sajnos ekkor is sikertelen volt a keresés, így szerdán az expedíció tábort bontott, a Broad Peak alaptáborából megkezdték a gyalogos levonulást a Baltoro-gleccseren, Askole városkába – adta hírül Pintér László, a Magyar Expedíciós Társaság – Broad Peak Téli Expedíció 2020-2021 sajtóreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában