Percze Miklós

2021.01.28. 17:30

Nemrég elhunyt barátjára is emlékezik a füredi költő

Írjon, akinek van mit mondani, akinek van üzenete, vallja a tiszafüredi Percze Miklós. A közelmúltban jelent meg nyolcadik könyve, melyben nemrég elhunyt barátja előtt is tiszteleg. Összetett, érzelmes világ tárul a Fél-Árnyék olvasói elé.

Ujvári László

Három alkotó közös munkájának eredménye a Fél-Árnyék című kötet – mondja a tiszafüredi Percze Miklós

Fotó: Ujvári László

Rendhagyó módon a közösségi oldalon láthatta a nyilvánosság azt a közel egyórás videót, melyben a magyar kultúra napja apropóján bemutatták Percze Miklós új verseskötetét.

– Számomra furcsa év volt 2020, a könyvem négysoros mottója is ezt tükrözi: Aki fél a naptól azt legyőzik az árnyak / Lelassul az idő azoknak, kik várnak / Ám ha felhők mögül felsejlik a fény / Kegyelemmel telve éled a remény – olvasta fel a könyv belső borítóján álló rövid gondolatot.

– Azt hiszem, ebben minden benne van – fűzte hozzá Percze Miklós.

Nem egy előre komponált könyv tematikája alapján születtek meg ezek a versek. Keveset írt tavaly, többnyire pályázatokon indult, magazinokban és folyóiratokban jelentek meg szerzeményei. Mikor az ily módon publikált versek száma elérte az ötvenet, ismerősei beszélték rá, hogy egy könyvben tárja őket az irodalombarát közönség elé.

– Eleinte tiltakoztam ellene, de bevallom őszintén, örülök neki, hogy beadtam a derekamat, mert jó a könyv fogadtatása – jegyezte meg.

– Erőt és motivációt akarok adni az embereknek, gondolkodásra késztetni őket. Hogy érezzék, bízni kell, alkotni és kitartani, mert egyszer eljön az a pont, mikor azt mondják: Megérte! – magyarázta.

Három alkotó közös munkájának eredménye a novemberben megjelent Fél-Árnyék. A borítónak külön története van, hiszen eredetileg a hátoldal illusztrálására kérte fel barátját, Végh József tiszafüredi fafaragót, a választás azonban annyira jó lett, hogy a jégmadarakat ábrázoló faragás a címoldalra került. Percze Miklós versei mellett a Ludmilla Bambula művésznéven alkotó hölgy festményei is megtalálhatók a könyvben, melyet ezúttal is Víg Márta szerkesztett.

Három alkotó közös munkájának eredménye a Fél-Árnyék című kötet – mondja a tiszafüredi Percze Miklós
Fotó: Ujvári László

A helyi önkormányzat mellett több tiszafüredi és kunhegyesi vállalkozás, magánszemély támogatta a megszületését, így jelenhetett meg a Kalamáris Kiadó gondozásában.

– Hol megélt pillanatok, hol nem várt vagy várt fejlemények, megtapasztalások adták ezeknek a verseknek az apropóját. Nem ugyanazt fogják üzenni az olvasók számára, mint amit nekem, a szerzőnek jelentenek – bocsátotta előre. – Sokkal inkább az ő életük hasonló élményeit, fejezeteit fogja felszínre hozni. Azoknak üzenek benne, akik tovább tudják gondolni, s ha csak egy ilyen ember is lesz, már megérte – hangsúlyozta.

Nagy tehetséggel tette a dolgát

A rendhagyó könyvbemutatón egy szomorú téma is előkerült, hiszen éppen aznap adták át a Tiszának egyik jó barátja, a békéscsabai születésű, de évtizedeken át Tiszafüreden alkotó Gruber József költő, természetfotós hamvait. Neki, a Tisza örök szerelmesének szól a 2009-ben írt A folyam titka című vers, mely a tündérrózsás morotvák világába röpíti el az olvasót. – Régi kapcsolat, barátság fűzött össze minket. Haragudna most rám, ha művésznek hívnám, hiszen ő csak tette a dolgát, hihetetlen tehetséggel – emlékezett a január 13-án elhunyt költőre, barátra.

– Ezelőtt tíz évvel negyvenöt kilogramm voltam, súlyos betegségekkel, az orvosok mindössze egy hónapot jósoltak. Most itt vagyok, nyolc kötetet ajándékozva a közösségnek. Azt hiszem, ez nem szorul magyarázatra – hangzottak a súlyos mondatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában