Pataki Tamás

2021.01.28. 20:00

Szellemjárta helyeket örökít meg kamerájával a ceglédi fotós

A csernobili atomreaktort, Rákosi Mátyás titokzatos bunkerét és egy elhagyott katonai bázist is lencsevégre kapott már a ceglédi Pataki Tamás, aki hírportálunkat is bevezette különleges hobbijának rejtelmeibe. A fiatal fotóst élményeiről és pályájának kezdetéről kérdeztük.

Hartai Gergely

Pataki Tamás fotói a budapesti vonattemetőben álló roncsokat is megörökítették

Forrás: Beküldött fotó

– Hogyan kezdődött az elhagyatott helyek iránti érdeklődése?

Egy csehországi templom szellemalakjai
Fotó: Beküldött fotó

– Sosem tanultam a fotózást, minden tudásom az internetről származik. A civil életben egy telekommunikációs cégnél dolgozom értékesítőként. Évekkel ezelőtt, amikor még nem foglalkoztam magas szinten a fotózással, néhányan megjegyezték, hogy van szemem a jó képek készítéséhez. Később aztán vásároltam magamnak egy alapkategóriás fényképezőgépet, amellyel elkészítettem az első komolyabb sorozatomat. Mindez Csernobilban történt. Gyermekkori álmom volt ugyanis, hogy eljussak oda. Itt határoztam el, hogy elhagyott helyszíneket szeretnék megörökíteni a jövőben.

A rozsdásodó pripjatyi óriáskerék
Fotó: Beküldött fotó

– Hogy néz ki ma a katasztrófa sújtotta térség?

– Szervezett túra keretében jutottam el az ukrán városba, amelyet korábban kicsit másképp képzeltem el. Egy elzárt térségre számítottam a megérkezésem előtt. Ennek ellenére azt tapasztaltam, hogy turisták hada látogatta a környéket nap mint nap.

– Jártunk Pripjatyban, a szellemvárosban, és elmentünk a reaktorhoz is, de bejártuk a környező falvakat egyaránt. Sajnos a lehetőségeink meglehetősen korlátozottak voltak, ám a legfontosabb helyeket, létesítményeket így is le tudtam fotózni.

– Az atomerőmű környezetének átjárhatóságát jól mutatta, hogy ottjártunkkor komoly mérnöki munka zajlott a felrobbant reaktor körül.

 

– Merre járt még a nagyvilágban?

Portugália egyik ódon palotája is megihlette a fiatal fotóst
Fotó: Beküldött fotó

– Számos helyen megfordultam az elmúlt években. Két éve, 2019-ben Olaszországban egy többnapos túrán vettem részt, ami csak arról szólt, hogy elhagyatott területeket fotózzak. Portugáliában ugyancsak ez volt a cél. Lisszabonban a helyiek számára közismert történelmi épületeket kerestünk fel. Kiemelkedő munkáim között szerepel egy, az Alpokban található elhagyott NATO-bázis. Ami azért is különleges számomra, merthogy itt is kellett aludnom. Ugyanez történt velem egy másik alkalommal is, ám ezúttal Olaszországban. Egyetlen éjszakát töltöttem el itt, szállásom nem volt, ezért egy használaton kívüli kastélyban hajtottam álomra a fejem.

Az inotai hőerőmű belsejét is lencsevégre kapta
Fotó: Beküldött fotó

– Magyarországon is ezernyi misztikus helyszín található. Ezek közül melyeket örökítette már meg a kamerája?

– Csernobilból hazatérve az egyik internetes portálon láttam fotósorozatot a budapesti vonattemetőről. Később nekem is sikerült eljutnom ide. De fotózhattam például a kettes metró vonalában, és számtalan híres, üresen álló történelmi épületben, kórházakban, elmegyógyintézetekben, katonai roncstemetőkben, valamint elhagyatott erőművekben is, köztük az inotai hőerőműben. Nyolcszor látogattam el a létesítménybe, mely már hosszú évek óta bontás alatt áll. Kedvesek számomra az itteni munkák, mivel a Magyarország 365 elnevezésű fotópályázaton első helyezést ért el az egyik fotóm.

 

– Vannak-e további, érdekes helyek a bakancslistáján?

Egy több évtizede elhagyott olaszországi elmegyógyintézet
Fotó: Beküldött fotó

– Természetesen, bár ezek száma kezd beszűkülni. Sajnos a járványügyi korlátozások és tilalmak miatt az utazás most nehezen megoldható. Itthon a szívem vágya a négyes metró vonalában fotózni. Terveim között szerepel emellett egy szombathelyi, használaton kívüli börtön fotózása. Jelenleg azonban Franciaország és Németország listáját írogatom, mivel itt is feltérképezném a rejtve maradt különlegességeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában