évforduló

2021.01.21. 14:00

Tízéves Szolnok jelképe, a Tiszavirág híd

Pontosan tíz évvel ezelőtt adták át ünnepélyes keretek között a megyeszékhely emblematikus építményét.

házsé

CSI_8380.jpg

Fotó: Csabai István

Ma van tíz éve annak, hogy átadták a forgalomnak Szolnok jelképét, a Tiszavirág hidat. Az évforduló kapcsán Szalay Ferenc, Szolnok polgármester közösségi oldalán ezt írta:

„Egy évtizede köti össze gyaloghíd a belvárost a Tiszaligettel. Tíz esztendeje új életre kelt a ligeti és a Tisza-parti Szolnok, a séták, családi fotók állandó helyszíne lett a szőke folyó mindmáig egyetlen gyaloghídja. Ez az építészeti csoda a miénk, a vele járó hangulattal, nem csoda, hogy jelképpé vált rendkívül gyorsan. Emlékezünk elsőként az építésre, arra a másfél évre, amíg elkészült a Tiszavirág kerékpáros és gyalogos híd.”

Még 2009 nyarán tették le a Tiszán átívelő gyalogos híd alapkövét, mely a maga ötszázötven tonnájával és 444 méteres hosszúságával Közép-Európa leghosszabb gyalogos- és kerékpáros hídjának számít. Három részből áll: egy 186 méter hosszú acélszerkezetű mederhídból, az ahhoz csatlakozó kétoldali vasbeton feljáróhidakból, valamint a csatlakozó tereken elhelyezett végpontok közlekedési kapcsolatokat magában foglaló épületekből. A híd formája a névadó tiszavirágot mintázza.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a híd az I. világháborús emlékműnél lévő teret köti össze a tiszaligeti strand főbejáratával. A közel kétmilliárd forintos – főként uniós támogatásból finanszírozott – beruházás magában foglalta a kerékpáros- és gyalogoshíd építését, valamint a város felőli oldalon egy dísztér kialakítását, illetve a híd díszkivilágítását is.

Az első években a szerelmesek lakatokat helyeztek el a híd korlátjára, hogy ezzel fejezzék ki elköteleződésüket, ám a biztonság érdekében eltávolították azokat. A párok számára később a híd lábánál felállítottak egy lakatfalat, melyre bárki elhelyezheti szerelmének szimbólumát. A falon jelenleg is rengeteg lakat található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában