Koncz Margit

2021.02.15. 17:30

Civil szervezetet hozna létre a kőröstetétleni könyvtár vezetője

Az év elejétől Koncz Margit, a törteli művelődési központ korábbi igazgatója látja el a kőröstetétleni rendezvények szervezésével, s a könyvtár működésével kapcsolatos feladatokat. A Wlassics Gyula-díjjal és Fekete dió díjjal kitüntetett közművelődési szakembert jelenlegi munkájáról kérdeztük.

Hartai Gergely

Koncz Margit szívesen érkezett Kőröstetétlenre, a könyvtárban végzett munkáján kívül egyéb kulturális programok megszervezésében is segít, fontosnak tartja a táborokat is

Fotó: Hartai Gergely

– Milyen érzésekkel érkezett Kőröstetétlenre?

– Január elseje óta vezetem a helyi könyvtárat. Szívesen jöttem a faluba, mivel sok helyi lakost is ismerek, és maga Kőröstetétlen is rendezett, szép település. Tavaly októberben keresett meg Pásztor Imre polgármester, hogy elvállalnám-e a könyvtáruk működtetését.

Nagyon örültem a felkérésnek, igent mondtam.

– A könyvtáron kívül kulturális programok megszervezésében is segítek, bár ez egyelőre csak online formában működik a pandémia miatt.

– Az első online program a magyar kultúra napjára szervezett ünnepi köszöntő volt, helyi amatőr alkotók kiállításával. Jelenleg farsangi jelmezversenyt és fánksütő versenyt hirdettünk. A jelmezeket fotón kell elküldeni, a fánkokat pedig otthon lehet megsütni, és egyeztetett időpontban három darabot kell behozni zsűrizésre. Mindkét versenyen zsűri dönt, de a jelmezversenyen a közönség is leadhatja szavazatát a neki legjobban tetsző jelmezre.

– A könyvkölcsönzést szintén online formában oldom meg, az olvasókkal előre egyeztetett időpontban és előre kiválasztott könyvvel. Beindítottam a „Házhoz megy a könyv(fu)tár” szolgálatot is, ahol a dokumentumokat (könyv, újság és a többi) házhoz viszem azoknak, akik nem tudják megoldani, hogy bejöjjenek érte.

– Életét és munkáját nagyban meghatározták a törteli évek...

– Valóban. Két éve mentem nyugdíjba a törteli Déryné Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójaként. A kezdetekre ma is jól emlékszem, 1976. szeptember elsején kezdtem a munkát az intézményben. Előtte három évig az ifjúsági klub vezetője voltam. Az érettségi után az akkori igazgató és kiváló népművelő, Baranyai János felkért, hogy dolgozzak a művelődési házban. Nagyon megszerettette velem a szakmát, de nem akartam továbbtanulni, így végül máshova vitt az élet.

Koncz Margit szívesen érkezett Kőröstetétlenre, a könyvtárban végzett munkáján kívül egyéb kulturális programok megszervezésében is segít, fontosnak tartja a táborokat is
Fotó: Hartai Gergely

– Később visszakerültem az intézménybe, ekkor már Füzes Szilárd igazgató meghívására. Az évek folyamán kisebb-nagyobb megszakításokkal, de mindig visszahúzott a szívem, és visszahívtak az intézménybe a mindenkori vezetők. 1996-tól 2002-ig vállalkozó voltam, 2014-től pedig közel másfél évet a Ceglédi Gyermekkönyvtárban töltöttem el, ami sok szakmai fejlődést hozott számomra a könyvtári munka területén.

– Számos kulturális területen vállalt szerepet az évek során, például rendezőként is. Milyen élményei vannak ebből az időszakból?

– Három évig vezettem a Törteli Tanyaszínházat, mely az Indul a bakterház című darabhoz kötődik. Törtelen él egy gazda, aki állattenyésztéssel foglalkozik. Az ő ötlete volt, hogy rendezzük meg ezt a játékot. Végül összeszedtük a szereplőket, és elindultak a próbák. Sok amatőr szereplőből, nagyszerű emberekből állt össze az előadás, amely országos hírnevet szerzett Törtelnek. A különleges színház ténylegesen falusi díszleteken alapult, még a nézőközönség is szalmabálákon foglalt helyet. Sikerünket pedig jól mutatja, hogy több ezren látták már a Bendegúz játék címre keresztelt adaptációt.

– Kőröstetétlenen milyen rendezvényekre lehet számítani a jövőben?

– A faluban egyelőre egy civil szervezet van, így hát azt szeretném, ha a kulturális élettel egy külön csoport foglalkozna. A múlt héten egy körlevelet is eljuttattam több helyi lakosnak, hogy alakítsuk meg a saját civil szervezetünket. A régi rendezvényeket természetesen továbbra is meghagyom, mert ami jól működik, azt nem szabad szétrombolni. Emellett viszont min­denképpen teret adnék sze­nior tánccsoport műkö­dé­sé­nek, társastáncot szerveznék a fiataloknak.

– Fontosnak tar­tom a nyári táborokat, a gyerekeket ugyanis meg kell fogni valamilyen hasznos tevékenységgel. Mindezek megvalósítása úgy vélem, nem lehetetlen feladat. Egy közel kilencszáz lelkes kis faluban talán könnyebb formálni, összehozni a közösséget, családiasabb hangulatot kialakítani, mint egy nagyobb településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában