KARBANTARTÁS

2021.02.28. 07:00

Két hét felkészülési időre van szüksége a megyei fürdőknek

Folyamatosak a szokásos karbantartási munkálatok megyénk fürdőiben, amelyekben már a mihamarabbi újranyitásba bíznak. A rendszerszerű üzemelés beindításához viszont legalább tíz-tizennégy napra lenne majd szükségük.

Munkatársainktól

20210202 Túrkeve Hegyi Csaba fürdőigazgató a fejlesztéseket mutatja. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Fotó: Mészáros János

A Magyar Fürdő­szövetség tizennégy pontból álló javaslatcsomagot dolgozott ki, melyben az újraindítás legfontosabb lépéseit gyűjtötték össze. A sorban elsőként emelték ki, hogy az illetékesek az időpont kitűzésekor vegyék figyelembe a kéthetes felkészülési időt. S bár a szokásos nagy takarítási és karbantartási feladatokat szinte mindenhol elvégezték, a medencék feltöltéséhez és a vízminták bevizsgáltatásához mégis legalább tíz nap, de inkább két hét szükséges.

– A jelenlegi, bizonytalan helyzetben a fürdők nem is igazán tudták, milyen karbantartási feladatokat végezzenek el. Januárban kitakarították a medencéket, melyek azóta beporosodtak, a kültériekbe belehullott a levél – foglalta össze Tomasovszky László, a Martfű Termál SPA tulajdonosa.

A tiszazugi város fürdőjében nyolc medence van, melyek feltöltése is időt vesz igénybe.

– Fontos a vegyszerezés, főleg, ahol vízforgató berendezések vannak. A vízmintákat is be kell vizsgáltatni, ami megint legalább tíz-tizennégy nap. De ha esetleg fűtés nélkül voltak az épületek és öltözők, akkor azokat a rendszereket is át kell vizsgálni. Nem elég az általános gépészeti karbantartás – részletezte a teendőket.

A fürdőszövetség kéri az egylépcsős újranyitást, hogy így ne kerüljenek hátrányba a különböző strandok. A kérdésben a munkavállalók száma is kulcsfontosságú. Megkerülhetetlen tényező, hogy egy fürdő hogy áll humán erőforrással. Hány ember ment el, mennyit kell pótolni.

– A kollégák, de még jómagam is kijöttünk a rutinból, abba is vissza kell rázódni még az első vendég érkezése előtt. Az üres pozíciókat be kell tölteni, amire viszont nem biztos, hogy elég két hét – tette hozzá.

A Túrkeve Termál- és Élményfürdőben több fejlesztést is végrehajtottak a zárvatartás idején. A szaunáknál lévő zuhanyzókat is felújítják – mutatja Hegyi Csaba ügyvezető
Fotó: Mészáros János

A személyi feltételek adottak Karcagon. Andrási István, a Nagykun Víz és Csatornamű Kft. ügyvezetője az Akácliget fürdővel kapcsolatban elmondta, a nyitás a vízmintavételi eredmények beérkezésétől függően az ő esetükben is akár több hét lehet.

A Túrkeve Termál- és Élményfürdőben a zárvatartás alatt több fejlesztést is megvalósítottak, még zajlanak is munkálatok, s a fürdő munkatársai rendszeresen végeznek karbantartást, takarítást.

– Kapunyitás előtt természetesen mi is megtesszük az előírásoknak megfelelő lépéseket. Takarítás, a medencék feltöltése és vízminőség-vizsgálat után érkezhetnek majd a vendégek – mondta el Torkos György.

A létesítmény műszaki vezetője szerint esetükben az újrainduláshoz négy-öt napra, maximum egy hétre lenne szükség.

– Mindenképpen arra törekszünk, hogy ez az idő a lehető legrövidebb legyen majd. Bárcsak már ott tartanánk!

Most csak kettő medencét használnak

A Martfű Termál SPA-ban jelenleg nyolc medence van, ezek között akadnak, amik gyógyászati célúak, de van köztük úszó- vagy tanmedence is.

– Negyedik hónapja zárva tartunk. Már nem reménykedünk, csak várjuk az újranyitást. Könnyíti a helyzetünket, hogy sok sportoló jár hozzánk, az úszómedencét használják. A gyógymedencét minden másnap töltjük fel, abban mindössze a húsz-huszonöt perces, víz alatti torna idejéig tartózkodhatnak a vendégek – hangsúlyozta Tomasovszky László, a Martfű Termál SPA tulajdonosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában