Megyénkben is egyre többen vesznek koronavírusteszteket

Februárban megnőtt az érdeklődés a koronavírus-gyorstesztek iránt a megye gyógyszertáraiban. Jelenleg már nem csak olyan fajta kapható, amely a vérből mutatja ki az antitesteket, vagyis hogy az illető már átesett-e a fertőzésen vagy sem, hanem olyan is, amely a jelenlegi állapotot, vagyis a fertőzöttséget mutatja ki pár perc alatt. A patikákban a tapasztalatok szerint egy hét alatt legalább tíz-tizenöt darab teszt fogy, de folyamatos az utánpótlás.

Molnár-Révész Erika

A szolnoki Korona Patikában rengetegen érdeklődnek a koronavírus-gyorsteszt iránt. Képünkön Körényi Katalin patikus mutatja a gyógyszertárban kapható eszközt

Fotó: Nagy Balázs

– A párom kapta el néhány hete a koronavírust, szerencsére csak enyhe tünetei voltak. A biztonság kedvéért vásároltam egy gyorstesztet, amelyhez egy csepp vér szükséges az ujjbegyből. Ez kimutatja, hogy átestem-e már a fertőzésen, vagyis van-e antitest a szervezetemben. Tíz perc után meg is mutatta az eredményt, kiderült, hogy eddig még nem kaptam el a koronavírust – mesélte az egyik szolnoki patikában Orsós Tibor.

Szerinte egyszerű volt a tesztelés, melyet a dobozban lévő tájékoztató nagyban segített. Hozzátette, amint lehetséges, mindenképpen beoltatja magát, hiszen ez az egy módja van a betegség elkerülésének.

A gyógyszertárakban néhány hete már kaphatóak a koronavírus-gyorstesztek, melyekkel bárki ellenőrizheti saját magát. A karcagi Berek Patikában körülbelül két hete rendeltek kétféle gyorstesztet.

– Az egyik az orrváladékból mutatja ki, hogy jelenleg fertőzött-e az illető, a másik pedig a vérből, hogy átesett-e már a páciens a fertőzésen – mondta dr. Kátai Irén, a gyógyszertár vezetője. A szakgyógyszerész úgy számolt, egy hét alatt átlagban tíz-tizenöt teszt fogyott.

– A vércseppesből már legalább hetven-nyolcvan darabot rendeltünk. A másik, amely az orrváladékból mutatja ki a fertőzést, csak nemrég jelent meg a piacon, de már hétvégén újabb adagot kellett rendelnünk belőle – osztotta meg tapasztalatait.

A szolnoki Korona Patikában rengetegen érdeklődnek a koronavírus-gyorsteszt iránt. Képünkön Korényi Katalin patikus mutatja a gyógyszertárban kapható eszközt
Fotó: Nagy Balázs

A patikus hozzátette, a vevők gyakran kérnek szóbeli segítséget, hogy miként kell a teszteket használni, emellett a tájékoztatóban lépésről lépésre, rajzokkal, ábrákkal is segítik a felhasználót.

Míg a nagyobb városokban egyre többen élnek az önkéntes teszteléssel, a kisebb településeken egyelőre kevesebb az érdeklődő.

Bár a törökszentmiklósi Kígyó Gyógyszertárban már több koronavírus-gyorstesztet vásároltak, fiókgyógyszertárában, amely az örményesi polgármesteri hivatalban működik, még senki nem érdeklődött eziránt. Ám amint kérik, azonnal szállítanak át oda is tesztet Törökszentmiklósról – tudtuk meg dr. Majtényi Ilonától, a patika vezetőjétől.

Februárban sokkal többet adtak el, mint az előző hónapban

– Nagy az érdeklődés a koronavírus-gyorsteszt iránt. Míg januárban összesen ötöt, addig februárban már harmincnégyet adtunk el – válaszolta kérdésükre dr. Nyitrai Kálmánné, a szolnoki Korona Patika vezetője. A gyógyszertárban a vérből, az antitestek jelenlétét kimutatható gyorsteszt kapható, ez azt mutatja meg, az illető átesett-e már a fertőzésen.

– Könnyű a használata, nem kell egészségügyi végzettség ahhoz, hogy valaki eredményesen végezze el a tesztet, de szívesen elmondjuk a menetét az érdeklődőknek. Arra még nem volt példa, hogy ne működött volna, legalábbis nem kaptunk ilyen visszajelzést, a hibás teszteket természetesen kicseréljük. Legalább tíz doboznyi készlet mindig van belőle – tette hozzá a szakgyógyszerész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában