Együtt gondolkodás

2021.02.16. 17:30

Pályára állítaná a szolnoki sportiskolásokat a Testnevelési Egyetem

A szolnoki sportiskolákat is érintő együttműködési megállapodást kötött a napokban a Sportiskolák Országos Szövetsége (SIOSZ), valamint a Testnevelési Egyetem (TE). A szerződés értelmében az egyetem a jövőben több fontos területen is segíti a köznevelési típusú sportiskolák munkáját.

Mészáros Géza

Az együttműködést Mocsai Lajos rektor és Rózsa József a SIOSZ elnöke látta el kézjegyével

Forrás: Beküldött fotó

A közelmúltban kötött stratégiai szerződés átjárhatóságot, oda-vissza alapon működő cselekvési programokat, közös projekteket feltételez és irányoz elő a két félnek. A felsőoktatási intézmény rektori hivatalában a Testnevelési Egyetemet Professzor Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor képviselte, míg a SIOSZ részéről Rózsa József elnök, Kis Mihály alelnök, Tóth József irodavezető és dr. Péter Ákos sportmunkatárs volt jelen.

– A megállapodás értelmében az egyetem, egyebek mellett, részt vesz a köznevelési típusú sportiskolákban zajló testnevelés zökkenőmentes korszerűsítésében. Ezáltal az iskolából kikerülő és a Testnevelési Egyetemre felvételiző fiatalok könnyebben megfelelhetnek a felsőoktatási intézmény elvárásainak – magyarázta az együttműködés lényegét hírportálunk érdeklődésére Rózsa József SIOSZ elnök, a Szolnoki Sportcentrum–Sportiskola ügyvezető igazgatója.

Az együttműködést Mocsai Lajos rektor és Rózsa József a SIOSZ elnöke látta el kézjegyével
Fotó: Beküldött fotó

Hozzátette: a két fél abban is megegyezett, hogy a jövőben a TE, a sportiskolákkal szorosan együttműködve, segítséget nyújt a sportiskolai kerettanterv ápolásában és módszertani segédanyagok készítésében. A megállapodás alapján szintén kiemelt feladat a sportiskolákban dolgozó testnevelők, illetve az egyesületi típusú sportiskolákban tevékenykedő edzők és szakemberek magas szintű továbbképzése.

Rózsa József emlékeztetett: az ország egyesületi státuszú sportiskolái 1997-ben Szolnokon egy szakmai konferenciát tartottak. Ez volt az alapja annak, hogy a rá következő évben, 1998-ban, tizenkét taggal megalakult a Sportiskolák Országos Szövetsége, a SIOSZ. A szervezet működésébe és főleg támogatásába beszállt az állam.

A biztonságos háttér azt eredményezte, hogy az egyesületi szintű sportiskolákhoz az idők során csatlakoztak olyan tanintézmények, amelyek „házon belüli” sportiskolákat működtetnek. A közös munka közös sikereket eredményezett, melynek hozadéka, hogy a mostani tagság zömét már a tanintézmények adják.

Jelenleg tíz egyesületi-, mellettük nyolcvanegy köznevelési típusú sportiskolát fog össze a SIOSZ.

Több mint huszonegyezer olyan diák tartozik a programba, akik aktívan sportolnak. Közülük hatezerötszázan városi sportiskolákban, tizennégyezer-ötszázan – közöttük 660 válogatott kerettag – pedig iskolai keretek között sportiskolások.

A SIOSZ évente 300 millió forintból gazdálkodik, ekkora pénzforrást tud az érintett intézményeknek és tanulóknak a támogatására fordítani. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskolán kívül a szövetség „része” a szolnoki Széchenyi körúti általános iskola és a szintén szolnoki Széchenyi István Gimnázium.

– A SIOSZ legfontosabb célja a fiatalok tehetséggondozása és egészséges életmódra nevelése. Kiemelt feladata az utánpótlás-neveléssel szervezett formában foglalkozó, a sportnevelést, a sportoktatást és a sportági képzést korcsoportos formában megvalósító szervezetek és sportiskolák összefogása, továbbá szakmai érdekérvényesítése – hangsúlyozta az aláírási ceremónián Rózsa József.

Sportos életpálya-modellel kecsegtet az együttműködés

Mocsai Lajos és a SIOSZ elnöke egyaránt kiemelték: az egyezmény lehetővé teszi, hogy a Testnevelési Egyetem testnevelő tanári képzésében részt vevő hallgatók a köznevelési intézményekben végezhessék szakmai gyakorlatukat. Sarkalatos pont a megállapodásban, hogy felkeltsék a köznevelési típusú sportiskolákban tanuló és sportoló tehetséges fiatalok érdeklődését a TE képzései iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában