segítség

2021.02.23. 17:30

Polgárőrök vitték iskolába a diákokat Tiszajenőn

Tiszajenő polgárőrei a feladatkörükön túl is támogatják a helybelieket. Legyen az bevásárlás az időseknek vagy akár a szociális tűzifa felvágása. Az utóbbi két hétben pedig gyerekeknek segítettek eljutni az iskolába, óvodába.

Kovács Berta

Mészároséknak is könnyebbséget jelentett, hogy a polgárőrök utaztatták a gyerekeket

Forrás: Beküldött fotó

A falu külterületeiről csapadékos időben nehezíti a központba való bejutást a felázott talaj. A település szélén ugyanis a legtöbb utat nem fedi aszfaltborítás, így alkalmi tavacskák között szlalomozva kell a sarat dagasztani, míg köves felületre nem ér az ember.

– Szülői kérésre vállaltuk, hogy behordjuk gépkocsival a legnehezebben megközelíthető helyekről a gyerekeket iskolába, óvodába – számolt be róla Lólé Zsolt, a helyi polgárőrség elnöke.

– Igaz, előzőleg jeleztük a szülőknek, hogy forduljanak hozzánk, ha ilyen gondjuk lesz. Éltek is a lehetőséggel, amint megjött az eső, majd azt követően a hó. A talaj itt meglehetősen homokos, így iszapon kell átkelni, ha sok a víz, de viszonylag gyorsan le is folyik, ha nincs utánpótlása az esőnek.

Két héten át segítettünk, általában öt gyermeket hordoztunk a polgárőr gépkocsival a helyi intézménybe reggel, majd délután haza.

– Most javult az időjárás, a továbbiakban így nincs már szükség a közreműködésünkre – magyarázta Lólé Zsolt.

A faluszéli családi házban élő Mészárosék is éltek a polgárőrség biztosította lehetőséggel.

– Napok óta zuhogott az eső, egyik délután hazafelé teljesen átáztunk, így este felhívtam Lólé Zsoltot. Meg is ígérte, hogy kijönnek hozzánk. Másnap már ott is volt a kocsi a gyerekekért – idézte fel a hat gyermeket nevelő Mészárosné Ikladi Betti.

Három gyermeket iskolába, a legkisebbet pedig óvodába vitték több napon át, és természetesen haza is fuvarozták őket.

– Négy napig vettük igénybe a segítséget, utána már szárazabb volt az út – magyarázta az anyuka. – Kerékpárral szoktunk bemenni a faluba, én is azon viszem a kicsit óvodába, de most nagyon rossz volt az idő, tolni kellett a biciklit a földúton. Ahol aszfaltos út van, ott persze fel tudunk ülni rá rossz időben is, de ha nagy a sár és kerülgetni kell a jókora tócsákat, nehéz még tolni is a kerékpárt. A gyerekek is nagyon elfáradnak, mire beérnek.

Mészároséknak is könnyebbséget jelentett, hogy a polgárőrök utaztatták a gyerekeket
Fotó: Beküldött fotó

– Esős időben vinniük kell tartalék nadrágot, zoknit, hogy beérve az iskolába le tudják cserélni, ha pedig nincs bent tartalék cipő, de átázik, amiben mennek, akkor a tornacipőt húzzák fel. Ez a pár nap mindenképpen pihentető volt, fellélegezhettek kicsit a gyerekek. Örültek a fuvarnak, a polgárőrökkel is jól el tudtak beszélgetni – mondta az anyuka.

Hozzátette, tizenhárom éve élnek itt, azóta nem javult az úthelyzet, de az idősek elmondása alapján legalább hatvan éve küzdenek a környéken a problémával. Jó kérdés, várható-e valami változás a közeljövőben.

Neki is megkönnyebbülés volt egyébként ez a pár nap, hiszen nem kellett naponta négyszer sárdagasztással vegyítve megtenni az utat a kisfiukkal az óvodába, reggel és délután is oda-vissza. De mint mondta, csak a legrosszabb időszakokban kérnek ilyen támogatást, ha javulnak az útviszonyok, visszatér minden a szokott kerékvágásba. A polgárőrökhöz pedig legközelebb is fordulhatnak, ha úgy hozza a helyzet.

Süteménnyel mondott köszönetet

A polgárőrök fáradozását egy kis finomsággal köszönte meg Mészárosné Ikladi Betti.

– Utolsó nap készítettem egy adag süteményt, amit alig akartak elfogadni – mondta az anyuka. – Köszönet gyanánt sütöttem, hiszen tényleg nagy segítség volt a gyerekek szállítása. Én pedig mindig szeretem a segítséget valamilyen formában megköszönni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában