Portaprogram

2021.02.09. 14:00

Segítséget kapnak a hátrányos helyzetű családok megyénkben is

Idén is segítséget kapnak a hátrányos helyzetű családok a portájukon való gazdálkodáshoz. A napokban hirdette ki a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) az idei Családi Portaprogram – Szociális földprogram pályázatának eredményeit. Megyénkben öt településen örülhetnek a támogatásnak.

Munkatársainktól

A Kunszentmártoni Munkás Szent József Mezőgazdasági Termelő Szociális Szövetkezet tavaly különféle berendezéseket – pálinkafőző és aszalógépet, valamint befőzőautomatát – vásárolt. A családok saját terményeikből egyebek mellett csalamádét, befőtteket készítettek. Veres Csilla Zsuzsanna (balra), a szövetkezet egyik tagja és Kovácsné Szabó Katalin koordinátor mutatta meg a termékeket. Idén a Családi portaprogram segíti a boldogulást, pályázati forrásból tíz háztartást támogatnak

Fotó: P. Pusztai Nóra

Országosan 158 településen közel hatezer hátrányos helyzetű család kap lehetőséget arra, hogy művelje konyhakertjét, kisállatot tarthasson, hasznosítsa portáját, és gazdálkodjon rajta.

A pályázati keretet 240 millió forint volt, a támogatás alsó határa 770 ezer, a felső határa 2 720 000 forint. E támogatás legfontosabb célja, hogy a porta a lakhatás mellett megélhetési lehetőséget is nyújtson. Ezáltal javul a családok anyagi helyzete, a vidéki településen élők életminősége, erősödik a települések megtartó ereje, a fiatalok, gyerekek pedig jó példát látnak az öngondoskodásra.

Szakmai útmutatást is adnak a gazdálkodáshoz

Szolnokon a „Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. harmadjára vesz részt a szociális pályázaton.

– Korábban mindig megkaptuk az igényelt támogatás teljes összegét, így kalkuláltunk idén is. De mint kiderült, a kért összegnek csak a felét kapjuk meg. Ezért szerdán értekeztünk arról, hogyan módosítsuk a terveinket – számolt be róla Fodor György, a cég vezetője.

A kunszentmártoni szövetkezet tanyáján Tóth Sándorné gondozza az állatokat
Fotó: P. Pusztai Nóra

Elmondta, végül úgy döntöttek, ez évben kevesebb, körülbelül húsz családot segítenek majd, de őket az eredeti célok szerint. Konyhakerti haszonnövények termesztését támogatják, a családoknak biztosítanak vetőmagot, palántát. Közülük több család tyúktartáshoz is kap támogatást, segítik a baromfiólak kialakítását is például deszkák, dróthálók biztosításával. Az állatok mellé minimális mennyiségben takarmányt is adnak, valamint szakmai útmutatással is ellátják őket.

Mivel többségében roma családokról van szó, együttműködnek Szolnok város integrációs bizottságával, és szerződéses formában két civil szervezettel is.

Mások számára is pozitív példát mutathatnak

Jászladányon az önkormányzat évek óta részt vesz a szociális földprogramban, melynek keretében negyven-negyvenöt családnak biztosítanak előnevelt csirkét, indulótakarmányt és szükség esetén állatorvosi szolgáltatást. Az igénylőknek megfelelő körülményeket kell biztosítani az állattartáshoz, és a megvalósításban együtt kell működni az önkormányzattal. A kezdeményezés lebonyolításában a helyi családsegítő és gyermekjóléti szolgálat munkatársai is közreműködnek – tudtuk meg Bertalanné Drávucz Katalin polgármestertől.

A szociális földprogram tavaly mintakert­programmal bővült.

– Az önkormányzat tulajdonában több olyan üres ingatlan, telek van, amelyek parlagon állnak, de megfelelő talaj-előkészítést követően a porta alkalmas lehet kertművelésre. A bekerített telkek már olyan állapotban vannak, hogy ott elkezdődhet majd a konyhakerti növények termesztése. Két család vállalt kertművelést a településen. Reméljük, hogy ők mások számára is pozitív példaként szolgálhatnak – mondta a polgármester. A programban támogatás igényelhető többek között talaj-előkészítő szolgáltatásokra, vetőmagokra, vegyszerekre, szerszámokra, valamint tanácsadást, mentorálási lehetőséget is biztosítanak.

Fiatalokat szeretnének bevonni a programba

Kőtelek is sikeresen pályázott a családi portaprogramban, a Tisza-parti községnek kilencszázezer forint támogatást ítéltek oda az értékteremtő lehetőség megvalósítására.

– Nagy örömmel fogadtuk az eredményt, miszerint sikeres volt a pályázatunk. Még friss a hír, konkrétumokról egyelőre nem tudok beszámolni – mondta el Lovász Tibor. A település polgármestere hangsúlyozta, hogy a cél mindenképpen az, hogy fiatalokat, családokat vonjanak be a programba.

– Bízom benne, hogy lesz érdeklődés, hiszen ez a program segíthet abban, hogy megtapasztalják a fiatalok, igenis érdemes konyhakertek művelésével, kisállattartással foglalkozni, melyek az önellátás alapjai lehetnek – emelte ki a településvezető.

Felhasználják a korábbi évek tapasztalatait is

A kunszentmártoni Munkás Szent József Szociális Szövetkezetnek fennállása óta célkitűzése a családok önfenntartásra nevelése. Az évek alatt számos programban vettek részt és pályázatot valósítottak meg, melyek során nemcsak a szükséges eszközöket, hanem tudásukat is bővítették. Legutóbb a Debreceni Egyetem és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Esély Szociális Közalapítvány által koordinált nemzetközi programban álltak helyt. Minden alkalommal igyekeznek a már szövetkezeti tagok mellé új háztartásokat is bevonni.

– Tíz család vállalta, hogy kertjükben veteményest alakítanak ki, elültetik a támogatásból biztosított gyümölcsfát, és virágoskertet is berendeznek. Adunk magokat, szaporítóanyagot és növényvédő szert is. Az udvarok állapotát folyamatosan ellenőrizzük, hogy rendben legyenek – mondta Kovácsné Szabó Katalin, a kunszentmártoniak koordinátora.

A Kunszentmártoni Munkás Szent József Mezőgazdasági Termelő Szociális Szövetkezet tavaly különféle berendezéseket – pálinkafőző és aszalógépet, valamint befőzőautomatát – vásárolt. A családok saját terményeikből egyebek mellett csalamádét, befőtteket készítettek. Veres Csilla Zsuzsanna (balra), a szövetkezet egyik tagja és Kovácsné Szabó Katalin koordinátor mutatta meg a termékeket. Idén a Családi portaprogram segíti a boldogulást, pályázati forrásból tíz háztartást támogatnak
Fotó: P. Pusztai Nóra

A családi portaprogramban hétszázhetvenezer forintot nyert a szövetkezet.

– A korábbi évek tapasztalatait használjuk fel. Eddig csak rászorultsági alapon választhattunk a jelentkezők közül, most olyanok is bekerülhettek a programba, akik már korábban is folytatták a hagyományos portagondozást – emelte ki.

– Az elsődleges cél ugyanis, hogy a vidéki környezetben művelésbe vonjanak területeket, visszaállítva az önellátó gazdálkodást. Így a termények akár az egész család szükségletét fedezhetik.

Kunszentmártonban baromfi tartásában is próbálnak segíteni, a családoknak előnevelt példányokat ad­nak, melyek között kettős hasznosítású is van. A kezdő tápcsomag mellé szemes ta­karmányt is kapnak a vál­lalkozókedvűek.

A Családi portaprogram Jász-Nagykun-Szolnok megyei nyertesei:

Helyszín

Összeg (Ft)

Pályázó

Szolnok

1 320 000

„Munkalehetőség a Jövőért”

Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft.

Jászladány

920 000

Önkormányzat

Kőtelek

900 000

Önkormányzat

Tiszaroff

1 520 000

Önkormányzat

Kunszentmárton

770 000

Munkás Szent József Mezőgazdasági

Termelő Szociális Szövetkezet

Forrás: Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában