Dr. Csiki Zoltán

2021.03.02. 19:55

A csapatmunka erejében bízik a jászberényi kórház új vezetője

Dr. Csiki Zoltán, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház régi-új főigazgatója február 15-én kezdte meg munkáját. A szakembert aligha kell bemutatni, hiszen sebészként, traumatológusként, sportorvosként és egészségügyi menedzserként már országosan is megismerhették tevékenységét. Kinevezését megelőzően az Emberi Erőforrások Minisztériumában az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkárként részt vett a struktúraváltás előkészítésében. Szakmai irányelvekről, célokról kérdeztük az új vezetőt.

Illés Anita

Dr. Csiki Zoltán, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház főigazgatója fontosnak tartja további korszerű eljárások bevezetését az ellátásban. A kinevezéssel járó feladat kihívást jelent számára, de örül, hogy a gyakorlatban is részese lehet a struktúraváltásnak

Fotós: Gémesi Balázs

– Orvosi pályafutásának meghatározó állomása a jászberényi kórház, sőt 2012 és 2015 között már vezette az intézményt. Éppen egy ilyen, kihívásokkal teli, nehéz időszakban mi motiválta, hogy ismét elvállalja a főigazgatói megbízatást?

– Motivációmnak természetesen több összetevője van. Egyrészt a korábban elkezdett munka mindenképp beleillik ebbe a megbízatásba. Az elmúlt másfél évben részt vettem az egészségügyi reform előkészítésében, ezért nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a struktúraváltást a gyakorlatban, tevőlegesen is segíteni tudom a jászberényi kórházban. A feladat kihívást jelent számomra, de bízom benne, hogy az új megyei ellátási rend kialakulása után tisztábban látunk majd, és sikeresen zárul le az átalakulási folyamat.

– Azt gondolom, hogy munkatársaimmal úgy lehetünk igazán eredményesek, ha csapatmunkában dolgozunk. Egymás segítése, az értékek tiszteletben tartása és ezek mentén a feladatok meghatározása a legfontosabb.

Dr. Csiki Zoltán, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház főigazgatója fontosnak tartja további korszerű eljárások bevezetését az ellátásban. A kinevezéssel járó feladat kihívást jelent számára, de örül, hogy a gyakorlatban is részese lehet a struktúraváltásnak
Fotó: Gémesi Balázs

– A korábban megfogalmazott céljaiból megvalósult többek között a diagnosztika modernizációja és bővítése, a sürgősségi osztály létrehozása az intézményben. Milyen fejlesztési elképzelései vannak a jövőre vonatkozóan?

– Az orvostudomány folyamatosan fejlődik, ezért új módszerek, eljárások bevezetése mindenképpen elsődleges. Számos szakágban, így például a kisdózisú CT-vizsgálatok területén robbanásszerű fejlődés várható. Ma már nagyon sok olyan CT-vizsgálat létezik, melyeknek a sugárterhelése gyakorlatilag megegyezik egy hagyományos röntgenével, viszont a felbontóképessége és az adatok felhasználásának a módja sokkal jobb, a diagnózisban pedig több információt nyújt.

– A hatvani Albert Schweitzer Kórházban volt alkalmam egynapos sebészeti osztályt vezetni. Örülök, hogy már egy ideje működik egynapos szemészeti ellátás a jászberényi kórházban. Sebész-traumatológusként, sportorvosként az egyik fő célkitűzésem az, hogy a korszerű műtéti eljárásoknak köszönhetően ezeket az egynapos ellátásokat továbbfejlesszük. Ebből adódóan terveink között szerepel egynapos részleg kialakítása. Ez azért lényeges, mert javítja betegeink lakóhely közeli ellátását, valamint a beteg a beavatkozást követő huszonnégy órán belül, megfigyelés után hazamehet.

A környezetvédelem és gazdaságosság szempontjából fontosnak tartom, hogy további megújuló energiaforrást vonjunk be a kórház üzemeltetésébe.

– Régóta fennálló probléma az orvos- és szakdolgozóhiány. Az intézmény honlapján olvasható, hogy több szakterületre keresnek dolgozókat.

– Ez országosan gondot jelent. Komoly logisztikát igényel, hogy a betegutakat, a lakosság közeli ellátásokat hosszú távon biztosítani tudjuk. Nagyon bízom benne, hogy az orvosok és ápolók béremelése, az orvosi életpályamodell megoldást jelent az egészségügy humánerőforrás problémáira. Intézményünkben minden területen biztosított az ellátás. Több szakterületre várjuk az új kollégákat, akik új módszereket, eljárásokat tudnak magukkal hozni.

– Milyen feladatok határozzák meg a kórház mindennapjait?

– Egyértelműen a vírus elleni védekezés áll az első helyen. Elkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma, és várható, hogy még fokozottabb lesz a terhelés. A kórház oltópontjain az oltási terv szerint halad a vakcinára regisztráltak beoltása. Február elejétől a betegek előjegyzéssel újra igénybe vehetik az egynapos ellátásokat. Kollégáim igyekeznek ebben a nehéz helyzetben szakmailag és emberileg is helytállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában