Galériával

2021.03.04. 06:55

Üvegházban fejlődnek a Szolnokra kerülő dísznövénypalánták

Előkészítik a virágágyásokat az ültetés előtt, a munka részleteiről beszélt Fodor György.

Köllő Judit

Fodor György megmutatta a cég növényházát

Fotó: Nagy Balázs

Szoros kapcsolatban áll a megyeszékhely főkertészével Fodor György, a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezetője. Cége munkatársai a virágültetések mellett számos feladatot látnak el. Ilyen például a sírok közti zöld terület rendben tartása, illetve a szemétszedés a római katolikus temetőben. A városi tüzelőanyag-segély előkészítéséért és szétosztásáért is ők felelnek – mindez még folyamatban van. Idén egyébként négyszázötven család kap a város jóvoltából tüzelőanyagot.

Mindezek után kezdődhet a város közterületein található virágágyások előkészítése.

– Az ültetések pontos időpontjait, menetét természetesen egyeztetjük a főkertésszel. Az ültetései tervek előkészítése is közös feladat, a növényeink fajtája és elhelyezése mind egy rajzon látható – eszerint végezzük a napi munkát. A növényházban április vége felé nagyon látványos a környezet, hiszen elkezdenek kinyílni a virágaink – magyarázta hírportálunknak a helyszínen Fodor György.

– Mindehhez egy dupla falú, kéthajós növényház áll rendelkezésünkre. Ezen belül is van egy kis növényházunk, mely magasabb páratartalmat és védettebb helyet igényel. Vannak olyan virágaink, melyeket mi neveltünk, ez közel hatvanezer darabot jelent. Illetve az ősszel beszedett cserepekből hatszáz muskátlit tudunk idén kihelyezni kandeláberekben a város közterületeire – sorolta a szakember.

– Ebben az időszakban már készülünk az ültetésekre, de csak május elején kezdjük el. Huszonegy nagy virágágyás van városunkban, ezek előkészítése két héten belül elkezdődik. A legfőbb tevékenységeink közé tartozik ilyenkor a talajjavítás, a rotálás és a tápanyagpótlás. Körülbelül húszfajta növényt szoktunk kiültetni, melyek közül az árvácskákat ősszel kezdjük el.

– A növényházban összesen öt ember dolgozik folyamatosan, ők nevelgetik a növényeket. Viszont a kiültetésben az összes embert mozgósítani szoktam, hiszen elég hosszadalmas munkafolyamat mindez. Így általában a tizenöt ember mindegyike kiveszi a részét a munkából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában