kezdeményezés

2021.03.31. 11:25

Babazászlókkal és faültetéssel is köszöntik megyénk újszülöttjeit

Minden településen más és más módon köszöntik az újszülötteket. Szolnokon plüssállatot, Kunszentmártonban partedlit kapnak ajándékba a legkisebbek. Mezőtúron, Fegyverneken és Martfűn ugyanakkor fát ültetnek a tiszteletükre. Megyeszerte egyre több önkormányzat csatlakozik a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom országos kezdeményezéséhez is, hogy babazászló hirdesse a legifjabbak érkezését.

Munkatársainktól

A szolnoki Nagyné Nagy Edina kislányával, Zsankával. A család minden nap használja az önkormányzat ajándékait, a pelikán mintás takarót és a plüss figurát

Forrás: Beküldött fotó

Szolnok tavaly szeptemberben csatlakozott a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomhoz, így már a megyeszékhelyen is babazászlók hirdetik az újszülöttek érkezését. A kék és rózsaszín lobogók a városháza aulájában, a házasságkötő terem felé vezető folyosón kaptak helyet.

– A gyermek születésekor a családok a polgármesteri levél mellé egy plüsspelikánt és egy pelikánfigurás takarót kapnak ajándékba

– tudtuk meg Gyuricska Évától, a városháza sajtóreferensétől.

A szolnoki Nagy családba novemberben harmadik gyermekként érkezett Zsanka, a szülők mellett a nagyok is várták már a kistesó érkezését. Az apróság születése után a védőnőtől vehették át az ajándékcsomagot.

– Nem tudtam a kezdeményezésről, hogy az önkormányzat ily módon köszönti az újszülötteket, de jólesett, hogy gondoltak ránk. A pelikán és a takaró is mindennap előkerül, igazán hasznos dolgok – mesélte Nagyné Nagy Edina, az édesanya.

A szolnoki Nagyné Nagy Edina kislányával, Zsankával. A család minden nap használja az önkormányzat ajándékait, a pelikán mintás takarót és a plüss figurát
Fotó: Beküldött fotó

A város polgáraivá fogadják a legkisebbeket

Kunszentmártonban is vonták már fel idén a babazászlót.

– A Keresztény Értelmiségi Szövetség javaslatára csatlakoztunk a kezdeményezéshez. Ha az anyakönyvvezetőhöz megérkezik a baba megszületésének híre, akkor a városháza épületére rakjuk ki a zászlót – tudtuk meg Wenner-Várkonyi Attilától, Kunszentmárton polgármesterétől, aki szerint kifejezetten szép gesztus ez, amit a helyiek is örömmel fogadnak. Ahogy hírportálunkon korábban már beszámoltunk róla, a tiszazugi városban minden év elején emléklappal és Kunszentmárton város polgára feliratú partedlivel is köszöntik a legfiatalabb lakókat.

Rákócziújfaluban ötvenezer forinttal támogatják az újszülött családját.

– Az összeget a bejelentett lakcímmel rendelkező szülők igényelhetik az önkormányzatnál, anyagi helyzettől függetlenül minden gyermeknek jár – tájékoztatta hírportálunkat Varga József, a település vezetője.

Tavaly rekordszámú baba született a településen

Jászboldogházán januártól hirdeti babazászló, ha újszülött érkezik a faluba.

– A településen újnak számító kezdeményezés részeként a védőnő kiteszi a rózsaszín vagy a kék babazászlót az egészségház épületére. A szülők, nagyszülők és természetesen a lakosság is pozitívan fogadta ezt a máshol már népszerű szokást. Szinte folyamatosan kint van a lobogó, ebben az évben már hat gyermek született – mondta el érdeklődésünkre Szűcs Lajos polgármester.

Hozzátette: tavaly huszonnégy újszülöttel gyarapodott a falu, ami azért érdekes, mert ezzel megdőlt az elmúlt harminc év rekordja.

Korábban ugyanis még soha nem született ennyi gyermek Jászboldogházán. A „gólyahírről” nem csak a babazászló értesíti a lakosságot, hanem a kéthavonta megjelenő helyi lap is, melyben megjelenik a gyermek és a szülők neve.

Sok pozitív visszajelzést kaptak a helyiektől

Tavaly december 11-én hivatalosan is felavatták a dr. Kostyán Andor Rendelőintézet falán elhelyezett két babazászlót, tájékoztatott Lőrinczy Veronika, a város sajtóreferense. A lobogókat Mészáros László önkormányzati képviselő, szakbizottsági elnök javaslatának megfelelően helyezték el az épületen.

Az ünnepélyes avatáson elhangzott, a kezdeményezéssel főként azt szeretnék elérni, hogy a gyermekvállalás ne terhet jelentsen, hanem áldás és boldogság legyen, mert édesanyává és édesapává válni csodálatos dolog. A város képviselő-testülete a zászló kihelyezésével összhangban arról is határozott, hogy minden gyermek megszületése után fát ültetnek.

– A babazászló ötlete és megvalósítása egyaránt nagy örömöt jelentett a városlakók számára, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk – összegezte a tapasztalatokat a sajtóreferens.

Amint lehetséges, hozzákezdenek a növények kiültetéséhez Mezőtúron

– Fegyvernek három erre kijelölt pontján évente száz-százötven díszfát ültetünk az újszülöttek köszöntésére – mondta Molnár Barna önkormányzati képviselő. Hozzátette, emellett a helyi újságban minden hónapban közzéteszik a város legifjabb lakóinak névsorát.

Mezőtúron is faültetéssel üdvözlik a város újszülöttjeit. Bár a járványhelyzet átütemezte a kezdeményezést, mégis sokan csatlakoztak, jelentkeztek a felhívásra. Szűcs Dániel alpolgármester korábban elmondta, a tervek szerint minden, a városban születő gyermek tiszteletére ültetnek egy fát, ezzel is kifejezve örömüket és a jövőbe vetett bizalmat. A program célja továbbá, hogy a gyermekeket a környezettudatosságra és gondoskodásra is neveljék.

– Már no­vem­berben szerettük volna elül­tetni a 2019-ben született gyermekek fáit, mindez azonban átcsúszott erre az évre. Amint a helyzet lehetővé teszi, és alkalmas lesz az idő­szak, elkezdjük a növények kihelyezését. Idén a 2020-ban született gyerekek is kapnak fácskát. Reméljük, ebben az évben már gyakorlatilag is működhet a kezdeményezésünk – hangsúlyozta az alpolgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában