szolnok

2021.03.16. 20:00

A gyerekek mozgása kihat a fejlődésükre

Hírportálunk Pintér-Dezső Máriát, gyermekjóga és aerobikoktatót kérdezte.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

– Miért szükséges a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás a kisgyermekeknek?

– Minden a mozgásból indul ki. Fontos, hogy már a születés pillanatától lehet fejleszteni a kicsiket. Babamasszázzsal és az alapvető mozgáskoordinációs gyakorlatokkal kezdhetünk, ezt nemcsak tanítom az óráimon, hanem magam is alkalmazom mindhárom gyermekemen. A mozgás kihat az agy-, a beszéd- és a mozgásfejlődésre, illetve a későbbiekben a tanulásra is.

Pintér-Dezső Mária
Fotó: Beküldött fotó

– Hogyan választotta ezt a szakterületet?

– A mozgás része az életemnek, szükségem van rá, ez tart energikusan. Kismamáknak, anyáknak, nőknek is tartok órákat, hogy formába lendülhessenek. Három ovisom van. A terhességek, szoptatások az én testemet is megviselték. De rátaláltam a sportra.

– Ahogyan nőttek a gyerekek, túlléptünk a baba-­mama jógán, elvégeztem a gyerekjóga-oktatói, majd a gyerekaerobik-oktatói tanfolyamot, hogy végigkísérhessem fejlődésüket. Most a koronavírus-járvány miatt váltottunk online formára. Amíg otthon kell lennünk, addig is lemozgatom a gyerekeket, ezzel is segítve a szülőknek.

– Hogyan épülnek fel az órák?

– Elsősorban az óvodás korosztálynak szólnak a foglalkozások. Mindig mese vagy egy kedves történet köré építem a mozgást, kérdéseket teszek fel, gondolkodással arra sarkallom a kicsiket, hogy használják a képzelőerejüket. Közben természetesen mozgunk. Ha szükséges, játékra váltunk, mondókázunk, dalolunk, a zenei ritmusoknak is sok előnyös hatása van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában