II. Almásy János

2021.03.02. 14:00

Szobrot állítanak majd Törökszentmiklós újraalapítójának

A városháza udvarát díszíti majd az a szobor, amely Törökszentmiklós újralapítóját, II. Almásy Jánost ábrázolja. Az emlékműre meghívásos pályázatot írt ki az önkormányzat, a szakmai bizottság Györfi Sándor Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész elképzelését tartotta a legjobbnak.

Molnár-Révész Erika

Törökszentmiklós, 2013. szeptember 30. Törökszentmiklós régi, felújított városháza 2013. szeptember 30-án, amelybe 38 év után visszaköltözött a polgármesteri hivatal. MTI Fotó: Mészáros János

Fotó: Mészáros János

– A középkorban Törökszentmiklós Balaszentmiklós néven létezett, ám a török elleni felszabadító háború idején, 1685–86-ban teljesen elnéptelenedett. II. Almásy János 1720-ban először református, majd néhány évvel később katolikus vallásúakkal telepítette be a várost, olyannyira sikeresen, hogy 1732-ben már három országos vásári jogot is elnyert a település, 1738-ban pedig a mezővárosi címet is megkapta. A létszám húsz év alatt 1500–2000 főre nőtt – számolt be II. Almásy János érdemeiről Galsi Zoltán helytörténeti kutató. A város újraalapítójának hamarosan szoborral állítanak emléket.

Bal kezében alapító okirat, jobb kezét a város kicsinyített mása felé tartja. Így ábrázolja Almásy Jánost Györfi Sándor szobrászművész.

– Azt próbáltam ábrázolni, ahogy Almásy János megálmodja a tervet, hogy miként képzeli el a várost. Ez makett és karcolat formájában jelenik majd meg egy sziklatömbön. Hiszen egy városhoz – ahogy a Biblia is mondja: „sziklára építsd városodat, és ne homokra” – erős alapokat kell biztosítani. A figura bronzból készül majd, és lesz egy templomot jelző márványkapu is, hiszen a hit nagyon jelentős Törökszentmiklós életében –jellemezte a három elemből álló kompozíciót Györfi Sándor szobrászművész.

A több mint két méter magas szobor a törökszentmiklósi városháza udvarán áll majd.

Az emlékmű a Törökszentmiklós 300 Emlékév részeként készül el, megalkotására meghívásos pályázatot írt ki az önkormányzat.

– Három pályamű érkezett, az első helyezett Györfi Sándor, a második Gácsi Barna, a harmadik pedig Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása lett. Bár a végleges döntést a képviselő-testület hozta meg, alapvetően a testület által felkért Szoborállító Bizottság bonyolította le a pályázatot. Az elbírálás során a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szakvéleményét is kikértük. A bírálóbizottság rangsorolását a képviselő-testület elfogadta – avatott be a folyamatba Markót Imre polgármester.

Almásy János emlékét egy mellszobor is őrzi a város főterén. Kligl Sándor alkotását 2014-ben adtak át. A most készülő emlékmű a történelmi szobroknál alkalmazott ötnegyedes szobor lesz.

Teljes egészében megszépülhet a városháza udvara

Nemcsak szobor készül a városháza udvarára, a teljes terület átalakul.

– A kivitelezési tervek készülnek jelenleg. Nagyon szeretnénk a tavasz második felében elindítani a munkálatokat, melyek előtt egy átfogó közműfejlesztést kell elvégeznünk. Ezek elkészültével tudunk majd nekilátni a látványos felszíni munkáknak, ilyen például az új burkolat, zöldfelület és parkolóhelyek kialakítása. 2002-ben épült az a téglafal, ami a piac felé lezárja az utat, és egy színpadot is magában foglal. Az előtte álló terület közösségi célokat szolgál majd. A szobrot az udvar járásbírósághoz közeli részén helyezzük majd el – ismertette a terveket Markót Imre polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában