Jászkunság

2021.03.23. 17:25

Vajna Katalin a zene megszerettetésén és megértetésén dolgozik

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége KÓTA életműdíjjal ismerte el Vajna Katalin karnagy, a szolnoki Ádám Jenő Zeneiskola alapítójának munkásságát. A szakember ötven éve dolgozik zenei területen. Pályája két összefonódó részre – a kórusvezetésre és a tanításra – oszlik, célja mindvégig az értékközvetítés és a zene megszerettetése volt.

P. Pusztai Nóra

Vajna Katalin szerint a zenei nevelés kifinomult eszköz, a muzsika az értelmi mellett az érzelmi intelligenciát is erősíti

Fotó: Nagy Balázs

Már az Ádám Jenő Zeneiskola előterébe belépve is lenyűgöző látvány fogadott. Számtalan oklevél és emléklap sorakozott a falakon, köztük az alapító Vajna Katalin online átadott KÓTA életműdíjának híre is. Beszélgetésünk hangulatát a szomszéd szobából átszűrődő zongorahang határozta meg, mely kellemes nyugalmat sugárzott.

– A felmenőim kántortanítók voltak, a nagyapám és édesapám is jól zongorázott, orgonált, hegedült – mesélte zenei kötődéséről Vajna Katalin. Elődeihez hasonlóan, a diploma megszerzése után pedagógusként helyezkedett el, és karnagyként kórusok élére is állhatott.

Vajna Katalin szerint a zenei nevelés kifinomult eszköz, a muzsika az értelmi mellett az érzelmi intelligenciát is erősíti
Fotó: Nagy Balázs

– A Szandaszőlősi Általános Iskolás énekkarom már első évben aranyérmes lett, és a Magyar Rádió „Kóruspódium” műsorában is szerepelt, de minden körhöz bensőséges szálak fűztek, szép emlékként tekintek vissza a közös munkára.

– Amikor elkezdtem a pályámat, olyan ideám volt, hogy mindenképpen értékes zenével foglalkozzam, és megismertessem ezzel a gyerekeket, illetve a felnőtteket is. Így lett a munkásságom központja a muzsika – fejtette ki.

Karnagyi tevékenysége során kiemelt időszak volt a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórussal eltöltött tíz év, illetve a Szolnoki Kodály Kórus élén külföldi versenyt és szereplést hozó csaknem húsz esztendő.

Majd ugyancsak húsz évig dolgozott együtt a kisújszállási Phoenix Vegyeskarral, többször elnyerték a Kiváló Hangversenykórus címet.

– A székesfehérvári zenei gimnáziumban énekeltem a nyolcvan-száz tagú leánykarban, ez adta a példát, hogy a Szolnoki Vásárhelyi Pál Közgazdasági Technikumban hasonló létszámú kórust vezessek. Impozáns volt a hangzása, velük nagy Kodály-műveket, illetve kortárs zeneszerzők alkotásait énekeltük, húsz éven át minden évben kiérdemelve az Év kórusa minősítést – emlékezett vissza.

1994-ben férjével elindították az Ádám Jenő Országos Dalversenyt, a zeneiskolában tanuló magánének tanszakos növendékek megméretésére. Vajna Katalin életre hívta a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Felnőtt Kórusok Megyei Találkozóját, és ugyanebben az évben megalapította a Karnagyok Kamarakórusát, akikkel harminc éve dolgozik együtt.

– Az énekkari munkában az a felemelő, amikor egy megtanult művet magáénak érez a kórus. Az előadáson kialakul egy olyan feszültség, hangulat, amikor mindenki egyet akar, mindenki egy hullámhosszon, egy érzelmi felületen mozog. Mind a kórusvezető, mind az éneklők megélik a pillanatot, ez a kóruséneklés varázsa – osztotta meg a jó előadás titkát.

Vajna Katalin úgy véli, a közös éneklés rengeteg élményt ad, lelki töltést biztosít.

Szerencsés lenne a zenét minél szélesebb körben megszerettetni az emberekkel, ezt a célt hivatott szolgálni a szolnoki kistérség tíz telephelyén, harminc esztendeje működő Ádám Jenő Zeneiskola.

– Lehetőséget adunk a megyeszékhely környékén élőknek is a lakóhelyükön való minőségi zenetanulásra – magyarázta. A zenei nevelés-oktatás egy kifinomult eszköz, a muzsika az értelmi intelligencia mellett az érzelmi intelligenciát is erősíti.

– A mai gyerekeket először kitartó munkára kell nevelnünk, ez ugyanis eleinte hiányzik a gyakorlatukból. A jó képességű növendékeket továbbtanulásra készítjük fel, akik nem akarnak zenei területre indulni, azokkal a muzsika megszerettetése, megértetése és örömteli továbbadása a célunk – foglalta össze Vajna Katalin.

Életműdíjat kapott a szakember

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége minden évben díjazza azokat a szakembereket, akik az éneklő, zenélő közösségekért tevékenykednek, szolgálják a kórus-, a népzenei-, esetenként a nemzetiségi kultúrát, a művészeti tevékenységet, emelve a társadalom civil szférájának szintjét.

– Melegséggel tölti el a szívemet az elismerés, a díj, de nem térít le az eddig járt utamról. Az az elhatározásom nem változik, hogy tanítsak, kórussal dolgozhassak és az értékes zenét népszerűsítsem. Mind az énekkari munka, mind a zenei nevelés-oktatás közösen végezhető tevékenység, a tanulókkal, az énekkari tagokkal együtt összefogva a közösség sikeréért! – hangsúlyozta Vajna Katalin, az Ádám Jenő Zeneiskola alapítója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában