várkonyi tér

2021.04.11. 19:58

Egyedi kompozíció ékesíti rövidesen a szolnoki körforgalmat

Nemcsak az alkotás különleges, de a megvalósítása sem volt mindennapi. A Várkonyi téri körforgalomba kerülő egyedi kompozíció ékes példája az összefogásnak, ráadásul környezettudatos is, hiszen újrahasznosítható anyagokat használtak fel az elkészítése során.

Rimóczi Ágnes

Andrásiné Pocsalyi Julianna mutatja a Várkonyi téri körforgalomba kerülő alkotás látványtervét

Fotó: Nagy Balázs

– Óriási megtiszteltetés, hogy a város egyik legforgalmasabb pontján az én terveim alapján készült kompozíció lesz látható. A legnagyobb örömmel mégis az tölt el, hogy az ötletek megvalósításában, a kivitelezésben fiatalok segítettek – emelte ki Andrásiné Pocsalyi Julianna.

A Várkonyi téri körforgalomba kerülő egyedi alkotás megálmodója szerint a kompozíció azért is fontos a város számára, mert összefogással készült.

– Hogyan kezdődött? Tulajdonképpen ez a dolgok összefüggésének az eredménye. Én ugyanis abban hiszek, hogy az életünkben minden összefügg mindennel. A tanulmányaim, a tapasztalataim, a munkám, mindezek benne vannak a mozaikgömbökben.

Bár munkám során elsősorban belső terekkel foglalkozom, tanulmányaim során tanultam tájépítészetet is.

– Az elmúlt években többször jártam olasz kerámiagyárakban, ahol csodás dolgokat láttam, közben elgondolkodtam, mennyi anyag vész kárba, amiket fel lehetne használni hasonlóan szép alkotásokhoz. Nos, ezen gondolatok mentén ötleteltem, amikor kaptam a felkérést. Az önkormányzat épületét már díszíti néhány munkám, így kerültem kapcsolatba a városvezetéssel. Örömmel értesültem, hogy a körforgalomba tervezett kompozíció elnyerte a tetszésüket – mesélte a szolnoki alkotóművész.

– A koncepció az volt, hogy letisztult képet mutasson a körforgalom. Úgy kellett tervezni, hogy könnyen rendben lehessen tartani, ne burjánzzon el a növényzet. Ilyen környezetbe képzeltem el a mozaikgömböket – tette hozzá.

Már csak a megvalósítás volt hátra. Andrásiné Pocsalyi Julianna felvette a kapcsolatot a Magiszter művészeti iskolával, az intézmény pedagógusai és diákjai pedig örömmel mondtak igent az együttműködésre. Persze a mozaikok felhelyezése előtt el kellett készíteni a gömböket.

– Ebben a Szolnoki Szakképzési Centrum petőfis diákjai és tanárai voltak segítségemre. Az iskola oktatói nagyon odaadóak voltak, profin irányították a tanulókat, akik napról napra egyre lelkesebben dolgoztak a projekten. A gömbök végleges formájának kialakításában Révi Norbert és Nagy Dénes művészek segítettek, aztán a mozaikok felrakásában én magam is részt vettem. Nagyon emlékezetes marad a diákokkal való közös munka – magyarázta a tervező.

Az elkészült gömbök kiemelkedő szakmai elbírálást kaptak a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szakembereitől. Véleményükben pozitívan szóltak arról, hogy különleges összefogással valósult meg a kompozíció, ráadásul az újrahasznosítás jegyében készült el.

Andrásiné Pocsalyi Julianna mutatja a Várkonyi téri körforgalomba kerülő alkotás látványtervét
Fotó: Nagy Balázs

– Tört csempét használtunk fel a gömbök borításához, melyek Szolnok színeit is felidézik. Remélem, hogy sokaknak tetszik majd ez a rengeteg pozitív energiával létrejövő alkotás – tette hozzá Andrásiné Pocsalyi Julianna.

A körforgalomban egyébként a napokban már elkezdődtek az előkészületek, néhány héten belül helyükre kerülnek a mozaikgömbök.

Tört csempedarabokkal borították be a mozaikgömböket

A gömbök alapja legbelül beton, ezt habszivaccsal vonták be, majd egy vízhatlan anyaggal borítottak a készítői.

– Ezt követte az alapozás, majd a csempedarabokat flexibilis ragasztóval rögzítették a diákok. Erre azért van szükség, hogy a kisebb mozgások során ne pattanjanak ki, ne törjenek el a mozaikok. A legvégén pedig hasonlóan egy fürdőszoba csempézéséhez, kifugázták – avatott be a részletekbe Andrásiné Pocsalyi Julianna.

A legnagyobb gömb két méter körüli, a középső másfél, a legkisebb pedig fél méter nagyságú. – Eredetileg ebből a három gömbből áll a kompozíció. Van azonban egy negyedik gömb is, ami lehet, hogy a másik három mellé kerül. Ez majd ott, a helyszínen dől el. Lesznek szakemberek mellettem, akik elmondják a véleményüket, és majd közösen döntünk ezzel kapcsolatban – tette hozzá az alkotóművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában