Járványhelyzet

2021.04.18. 11:28

Hétfőtől visszaállnak a tantermi oktatásra a Jászkunságban is

Emlékezhetünk, hogy tavaly márciusban egyik napról a másikra kellett váltaniuk a pedagógusoknak a tantermi oktatásról a digitálisra. Akkor egy hétvége leforgása alatt állt át – kisebb kezdeti fennakadásokkal – a teljes közoktatási rendszer.

Köllő Judit

France, Pays de la Loire, Loire-Atlantique, Basse Goulaine, secondary school, French class, teacher talking to pupils.

Forrás: Photononstop / AFP

Fotó: Jacques Loic

Sok oktatási intézmény a tavalyi hibákból tanulva, idén könnyebben veszi az akadályokat. Az általános iskolákban hétfőtől újból megkezdődik a jelenléti oktatás. Ennek előkészületeiről és rendszeréről kérdeztük a Tószegi Általános Iskola igazgatóhelyettesét, Szakali Gábort.

– Már szeptemberben elkezdtünk tudatosan és szisztematikusan készülni az esetleges váltásra. A korábbi hibáinkat és az akkori rendszer hiányosságait kiküszöbölve, kialakítottunk egy zárt és biztonságos belső keretrendszert. Mindezzel egyszerre lehet online kapcsolatot tartani a diákokkal, élő tanórákat indítani osztályonként, feladatokat kiadni, begyűjteni és értékelni egyaránt.

– Ezt a platformot először a tantestülettel ismertette meg az intézmény vezetése, amely rövid időn belül elkezdte alkalmazni munkája során. Ennek köszönhetően az újabb digitális oktatásra való átálláskor már zökkenőmentesen ment a váltás, és folytatódhatott tovább a pedagógiai munka.

– Hétfőtől újabb kihívás elé nézünk, mivel az alsó tagozatosok visszatérnek a tantermi oktatáshoz, míg a felsősök előreláthatóan május 10-éig még otthon maradnak, és online tanulnak. Természetesen az iskola továbbra is minden segítséget megad annak érdekében, hogy a diákjainkat ne érje semmilyen hátrány a kialakult helyzet miatt. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagyon várjuk már, hogy újra élettel és gyermekricsajjal teljenek meg az iskola tantermei, és bízunk benne, hogy idővel minden visszatérhet a megszokott kerékvágásba.

A tanítók többsége kíváncsisággal telve, és persze némi félsszel várja az újbóli személyes találkozást. Ezzel Nagy Bernadett, a Kassai Úti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusa sincs másképp.

– Készülni nem igen kell másként, mint ahogyan eddig is tettük napi szinten. Végre megtelik gyermekzsivajjal a környezetem, és tele lesz élettel, amit én már nagyon hiányoltam a digitális oktatás során. Azt szoktam mondani, hogy azért szeretek tanítani, mert egész nap játszhatok. Ugyanakkor kapok a szülőktől aggódó üzeneteket, hogy van-e mód rá, hogy a gyermeket otthon tartsák, mert bár nagyon vágyik a közösségre, de közeli ismerős, barát vagy családtag épp küzd a koronavírussal. Éppen ezért bennem is van némi félelem.

– Naponta tömegközlekedek, figyelek az előirányzott egészségügyi javaslatokra, hiszen nekem is van idősebb családtagom. Jómagam még a kormány bejelentése előtt regisztráltam a vakcinára. Így április 1-jén már túl is estem az első oltáson. Teljes védettséget nem jelent, de lépést tettem afelé, hogy újra teljes életet élhessünk. A gyermekeinkért felelősséggel tartozom, ezért szülőként kötelességem a gyermek érzelmi, értelmi és egészségügyi fejlődését biztosítani.

A szülők számára is fejtörést okoz, hogy visszaengedjék-e gyermeküket az iskolába.

– Nehéz összeegyeztetni a hétköznapokat a gyermek tanulásával, a házimunkával és a saját tennivalóimmal – hangsúlyozta a szolnoki Kovács Piroska, akinek harmadik osztályos kisfia hétfőn visszatér az iskolapadba.

– Eddig az állásom lehetővé tette az itthonról való munkavégzést, amiért hálás vagyok. Viszont eddig tartott a türelmi idő, így hétfőtől újra iskolatáskát ragadunk. Egyrészről örülök, mert nagyon hiányzik már a kisfiamnak a tantermi oktatás, az osztálytársak és a tanárok is. Másrészről aggódom, hogy miként fogjuk átvészelni ezt az időszakot. Sokszor szóba kerül itthon, hogy nem szeretne úgy tanulni, hogy közben maszkot kelljen hordania. Bízunk benne, hogy mihamarabb véget ér a járványhelyzet.

Felkészülten várják az újrakezdést

– A járványügyi helyzet idején alkalmazandó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott intézkedési tervet követik továbbra is az általános iskolák – szögezte le Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója.

– Az általános iskoláink mindegyike teljesen alkalmas a diákok és pedagógusok fogadására. Az intézményeket átfogóan takarítottuk, fertőtlenítettük, az ehhez szükséges tisztítószereket pedig kiszállítottuk, és természetesen a pótlásukat folyamatosan biztosítjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában