Rákócziújfalu – Rákóczifalva

2021.04.26. 19:00

Jószágokkal népesül be a Bivaly-tó

A múltbeli gazdálkodási hagyományokat felelevenítve a hullámtér legeltetéses hasznosításának egyik kiváló példáját valósította meg az elmúlt évben a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egy állattartóval együttműködésben. A nagy testű kérődzőket idén ismét kihajtották a Bivaly-tóként ismert területre.

Szoljon.hu

Ahogy arról a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) weboldalán beszámol, Rákócziújfalu – Rákóczifalva térségében, a Bivaly-tói öblözetben 2008-ban új nyomvonalon épült ki az árvízvédelmi töltés, ezzel mintegy 500 hektárral bővült a Tisza hullámtere. Az egykori töltés és a folyó medre között mesterségesen létesített puhafás erdőállomány kíséri a folyót ezen a szakaszán is.

Az új töltés nyomvonala mellett szintén megtörtént a fásítás, amely amellett, hogy védelmi funkciót is ellát árvíz esetén, tovább növeli az ország erdősültségét és a Bivaly-tó ökológiai diverzitását.

A régmúltban fontos szerep jutott ezeken a területeken a legeltető állattartásnak, eddig azonban a hullámtéren így kialakult 400 hektárnyi gyepterületet a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai gépi kaszálással tartották fenn.

A hagyományt újjá teremtve tavaly óta a Kötivízig egy bivalyokból és szürkemarhákból álló gulyának biztosít legelőt ezen a területen. A 450 jószág kihajtása a kungyalui istállóból a Bivaly-tói legelőre éppen Szent György napján, április 24-én történt meg.

A jövőben a vízügyi igazgatóság így kívánja fenntartani a Bivaly-tó ökológiai sokszínűségét, amely hozzájárul a hullámtér megfelelő vízszállító-kapacitásának fenntartásához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában