Videóval

2021.04.24. 15:30

Lézerrel távolították el a falfirkákat a szolnoki Tiszai Hajósok terén

Egy új, korszerű technológiát vetett be a városüzemeltetés.

S.G.A.

Forrás: Szoljon.hu

A graffitizés a mai világban már egy igen elterjedt szórakozásnak számít, rengetegen pingálnak, közülük páran egészen művészi szinten. Őket támogatva alakítottak ki a megyeszékhelyen néhány falfelületet, amire legálisan lehet festeni. Mindezek ellenére azonban sokan nem tisztelik a város tulajdonát, és előszeretettel rongálnak, festenek legyen szó buszmegállóról, padokról vagy éppen üzletek falairól.

Mint arról korábban hírportálunkon már beszámoltunk, március 5-én bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy ismeretlen személyek Szolnokon, a Tiszai Hajósok terén a márvány burkolatú falszakaszra graffitiket festenek. A két elkövető fekete, fehér és piros alkoholos filctollal firkálta össze a köztéri falat. A kiérkező rendőrök a helyszínen elfogták és előállították őket a Szolnoki Rendőrkapitányságra.

Néhány nappal később a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy a fiataloknak közmunkában kell letölteniük a büntetésüket, egészen pontosan a társaság munkatársainak segítenek majd takarítással.

Április 14-én aztán a városüzemeltetés videós üzenetben közölte: egy eddig nem használt, lézeres technikával eltávolították az érintett falról a firkákat. Hírportálunk ennek kapcsán igyekezett jobban utánajárni, miféle technológia is ez.

– A berendezés lézersugarakat állít elő, melyek az érintett felület pólusaiból kiégetik a festéket. A felület és a festék típusától függően szükséges a berendezést beállítani, a hatásfokot befolyásolhatja a felület és a festék típusa, de a tesztelés során lényegesen magasabb hatásfokot értünk el, mint az alkalmazott vegyszerek bármelyikével – válaszolta megkeresésünkre Kiss Zsófia, az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. marketingasszisztense.

Ez az új módszer tehát jóval hatékonyabb és gyorsabb is, mint a vegyszeres tisztítás. Felvetődhet azonban a kérdés, mennyire drága egy ilyen berendezés a sok tisztítószerhez képest?

– Figyelembe véve, hogy az alkalmazott festékek egyre inkább ellenállóak a kémiai és fizikai beavatkozás ellen, így elsődlegesen a hatékonyságot tartjuk szem előtt, természetesen a felmerülő költségek mellett. A berendezés hatékonynak bizonyult többféle felületen is, kimagaslóan jobb eredményeket mutatott, mint az ugyancsak jelentős költséggel járó graffiti eltávolító vegyszerek.

– Egy-egy vegyszer kifejezetten egy típusú festékhez használható, így előfordulhat, hogy egy graffiti eltávolításához többféle vegyszert is fel kell használni, ami ugyancsak növeli a költségeket, és a vegyszerek sok esetben nem is hatásosak – mondta a marketingasszisztens.

Amennyiben ilyen jó hatásfokkal és gazdaságosabban működik ez a szerkezet, használja-e majd a városüzemeltetés a későbbiekben is?

– Társaságunk megrendelés alapján végzi feladatait. Amennyiben erre megrendelést kapunk, úgy szívesen alkalmazzuk ezt az új technológiát – közölte Kiss Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában