vezetésoktatás

2021.04.28. 13:55

Minden tanuló után fertőtlenítik az autót Szolnokon

Újraindult a járművezetői vizsgáztatás megyénkben is. Az oktatók a szigorú járványügyi szabályok betartása mellett folytatják a munkát.

Köllő Judit

Kis türelmet kérünk most a tanulóktól – mondja Vadas Attila, a szolnoki Sprint Autósiskola vezetője

Fotó: Nagy Balázs

A szakemberek épp idén márciusra várták, hogy a tavalyi korlátozások hatásai elmúljanak, és már ne jelentsen gondot a vizsgák torlódása, amelyeket most az egy hónap kihagyás után már hétvégente is tartanak.

Jelenleg a képzést is nagyon körültekintően kell megszervezni. Az óvatosság fontos az oktatók számára, ezért minden tanuló után kötelezően fertőtlenítik a kormányt és a sebváltót.

– A kollégák jelenleg tízszer ötven percet taníthatnak, ezt egy vezetési kartonban jegyzik is. Így kicsit türelmesnek kell lenniük azoknak a tanulóknak, akik most kezdenék a gyakorlati órákat – meséli Vadas Attila, a szolnoki Sprint Autósiskola vezetője.

– Jelenleg minden kollégánk foglalt, és azon dolgozik, hogy a feltorlódott vizsgákat minél hamarabb megtarthassák. Éppen ezért hétvégén is lesznek ilyen megméretések, amik a higiéniai szabályoknak megfelelően zajlanak. Személyes KRESZ-oktatást sem indítunk addig, amíg az általános és középiskolák nagy része zárva tart, de mindez online formában továbbra is elérhető.

Vadas Attila kiemelte, hogy akinek lejárt a gyakorlati képzéseknél meghatározott két éve, a tavalyihoz hasonlóan ismét haladékot kap.

– Személyesen leginkább azok jönnek be hozzánk, akik valamiért online nem tudják elintézni a jelentkezéseket. Az interneten keresztül összességében viszont így is sokan regisztrálnak hozzánk.

Kis türelmet kérünk most a tanulóktól – mondja Vadas Attila, a szolnoki Sprint Autósiskola vezetője
Fotó: Nagy Balázs

Hodászy Imre szolnoki oktató hírportálunknak elárulta, hogy a tanulók már nagyon várták a tantermi oktatásokat is, hiszen úgy érzik, sokkal többet kapnak egy személyes jelenléttel megtartott órán, mintha csak a neten keresztül zajlik az oktatás.

– A szintfelmérések alkalmával természetesen előnyben részesítjük azokat, akiknek a vizsgája korábban elmaradt – mondja Hodászy Imre, szolnoki járművezető-szakoktató.

– Ez a másfél hónapos kimaradás egyébként már mindannyiunk számára ismerős volt, hiszen a tavalyi évben is ugyanez történt. A tanulóinknak persze nem könnyű ez a helyzet, mert megakasztotta a képzési folyamatot. Sokan egy-két óra hiányában már gyakorlati vizsgáztak volna a bezárások előtt.

Nekik most plusz órákat kell venniük, ugyanis ez a hathetes kimaradás sok felejtéssel jár.

– A forgalmi helyzeteket csak ilyen szituációban tudják gyakorolni, és bizony az is előfordult, hogy volt, aki a jól begyakorolt pedálmozdulatokat is elfelejtette ez idő alatt. Mindez anyagi terhekkel is jár, nem csak nekünk, oktatóknak, hanem a tanulóknak is, hiszen ennyi kimaradt idő után nincs az a tanuló, aki egy kis ismétlés nélkül mehet vizsgázni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában