Galériával

2021.04.28. 19:00

Pecséri Sándor hajnalban kel, hogy kihajtsa az állatokat a legelőre

Terelőkutyáival vigyáz a gulyára Rákóczifalvánál.

Mészáros János

Pecséri Sándor gulyás Kungyaluból hajtotta a szürkemarhákat és bivalyokat a Bivalytói területre ahol késő őszig legelteti őket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a népi gazdálkodási hagyományokat felelevenítve, a Tisza hullámterének legeltetéses hasznosítását valósította meg a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egy tiszaugi állattartóval együttműködésben, a bivaly-ta­vi öblözetben. Régebben a négyszáz hektárnyi gyepterü­letet a Kötivízig munkatársai gépi kaszálással tartották rendben, ám tavaly óta egy bivalyokból és szürke marhákból álló gulyának biztosítanak legelőt.

A négyszázötven jószágot – felnőtt egyedeket és borjaikat – Szent György napján, azaz április 24-én hajtották ki egy kungyalui istállóból. A késő őszig ott tanyázó állatokra Pecséri Sándor gulyás vigyáz a kutyáival. A teljes önellátásra berendezkedett férfi egy lakókocsiban él, és csupán bevásárolni jár a városba.

Az állatokat hajnali négy óra után hajtja ki a legelőre, ahonnan este kilenc órakor tereli vissza őket a karámba. A vacsorát és tisztálkodást követően gyorsan aludni tér, mert másnap mindent kezd elölről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában