JÁSZJÁKÓHALMA

2021.04.30. 19:55

Régi mesterségek eszközeivel rendezték be az „öreg iskolát”

Régi mesterségek páratlan emlékei rejlenek az „öreg iskola” falai között. A szépen helyreállított egykori intézmény gyűjteményi anyagát Terjéki Tünde polgármester mutatta meg hírportálunknak.

Hartai Gergely

Fotó: Pesti József

– Településünkön hajdanán kiemelkedő volt a cipészet és az asztalosmesterség. Öt éve önkéntesek vállalkoztak rá, hogy összegyűjtik ezen mesterségek eszközeit, és azokból kiállítást rendeznek be. A folyosón nevesítve is vannak a segítők, illetve azok a cipészek és asztalosok, akik itt éltek és dolgoztak. A gyűjtemény megálmodója Szöllősiné Kiss Katalin nyugalmazott népművelő-könyvtáros volt – beszélt az igényesen kialakított tárlat hátteréről a községvezető.

Terjéki Tünde elmondta: a különleges gyűjteménynek otthont adó iskolát – ami 1908-ban épült, és az 1980-as évekig folyt benne oktatás – az elmúlt években jelentősen felújították. A benne helyet foglaló kiállítóterek egyikében az asztalosipar kellékei láthatóak, a másikban a cipészszakma jellegzetes tárgyai elevenednek meg. Az asztalosműhelyben egy csiszológép és egy gyalugép egyaránt megjelenik, de láthatunk padokat, mesterleveleket, sőt, egy helyi asztalos által készített csellót és egy neobarokk asztalt is.

Fotó: Pesti József

– Azt tervezzük, hogy a helyszínen kialakítunk egy közösségi teret, és egy irodahelyiséget is létesítünk. Ami pedig az emlékek szakszerű bemutatását illeti, tárlatvezetés is működni fog. Szerencsére vannak még olyan asztalosaink és cipészeink a faluban, akik szívesen beavatják az érdeklődőket az egykori használati tárgyak, szerszámok történetébe, és elmesélik, miként működtek azok – taglalta Terjéki Tünde.

Fotó: Pesti József

Ezután a cipészetről is szót ejtett. Megtudtuk: e szakma relikviáiból is bőven akad látnivaló. Elénk tárult egy csizmaszállító láda, egy csizmadiaasztal, egy, az 1970-es években készült korcsolyacipő, továb­bá számos bőrvarrógép, és régi férficsizmák.

Fotó: Pesti József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában