munkaerőpiac

2021.04.10. 11:30

Számos jászkunsági fiatal adná szakmatanulásra a fejét

A fiatalok körében egyre népszerűbb a fodrász- és asztalosszakma.

Köllő Judit

Manapság egyre népszerűbb az asztalosszakma a továbbtanulók körében

Forrás: Illusztrációfotó / Mészáros J.

Fotó: Mészáros János

A nyolcadikosok számára nemcsak az online térben való tanulás okozhat fejtörést, hanem a továbbtanulás kérdése is. A statisztikai adatok szerint a fiatalok körében egyre népszerűbb a fodrász- és asztalosszakma. A Szolnoki Szakképzési Centrum tizenegy iskolájában – melyek közül nyolc Szolnokon, egy-egy pedig Jászberényben, Martfűn és Újszászon található – csaknem hatezer diák tanul.

A 2020/2021-es tanévben a pénzügyi-számviteli ügyintéző, az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, a szakács, a cukrász, a hegesztő, a gépgyártás-technológiai technikus, a kereskedelmi értékesítő, illetve természetesen a fodrász és asztalos végzettségek megszerzésére irányul a legtöbb érdeklődés.

A fodrászat népszerűsége már évtizedek óta töretlen. Csábító a fiatalok számára, hogy a képzés elvégzése után önálló vállalkozást indíthatnak, ami sokukat motivál. A képzés vonzerejét tovább növelik a jól felszerelt jászkunsági tanműhelyek.

Manapság egyre népszerűbb az asztalosszakma a továbbtanulók körében
Fotó: Illusztrációfotó / Mészáros J.

Az asztalosszakmát választók elmondása szerint eme hivatás sokszínű és változatos munkát kínál, vonzó a műhely légköre, és maga a fa illata. Lehetőségük nyílik a kreativitásuk kibontakoztatására barkácsolás közben.

Nem meglepő módon az egyes képzések iránti felfokozott érdeklődést a munka-erőpiaci igények és a nagyvállalatok közelsége is jócskán befolyásolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában