problémák

2021.05.11. 19:55

A jászberényi Neszűrt tennék élhetőbbé az összehangolt akcióval

Illegális szeméthegyek, enyészetté vált házak, bungalók és a lopások régóta élhetetlenné teszik a jászberényi Neszűrt. Láncra vert, rossz körülmények között tartott kutyákról készült fotók borzolták a kedélyeket legutóbb a közösségi médiában. A város külterületéhez tartozó, hajdan virágzó zártkerti övezetben kialakult probléma nagyon összetett. A helyzet kezelése összefogás, szemléletváltás, valamint a törvények betartása nélkül aligha lehetséges.

Illés Anita

Palotai László (balra) és Szebenyi Zoltán közmunkások ottjártunkkor épp a szemétgyűjtő konténerek környékét takarították

Fotó: Pesti József

Gazzal benőtt porták, tető, fal és ablak nélküli épületek mellett haladtunk el a Neszűr ötödik dűlőútján. A területet járva közmunkásokkal találkoztunk, akik éppen a szemetet szedték az út mellett.

– Rengeteg itt az illegális szemét. Menjenek csak tovább a gyűjtőkonténerek felé, ahol hétfőre mindig nagy halomban áll a hulladék – javasolta az útirányt az egyik női közmunkás.

Nem is időztünk tovább, elindultunk az említett konténerek irányába.

– Ha néhány órával korábban érkeznek, akkor láthatják, hogy a tárolók környéke tele szemetes zsákokkal, hulladékkal – mondja Palotai László közmunkás. Munkatársával, Szebenyi Zoltánnal éppen a konténerek környékét rendezték.

– Hiába jelzik táblával, hogy kamerával őrzött terület, és szigorúan tilos hulladékot elhelyezni a konténerek mellett, ez sem számít egyeseknek – állapította meg Palotai László, s már nyúlt is az újabb zsák után, hogy a hulladéktárolóba pakolja.

Elköszöntünk, és folytat­tuk körutunkat, melynek következő állomásán, a Neszűr szomszédságában található Öregerdőben álltunk meg, ahol az egyik helybelivel, Szívós Csabával beszélget­tünk.

– Nem csak az illegális hulladék jelent itt gondot, hanem a nem megfelelő állattartás is. Némelyik háznál rossz körülmények között tartják a kutyákat. Megoldást kellene rá találni, hogy ilyen ne forduljon elő – vélekedett. Megjegyezte, a házak kifosztása is gyakori, bár már alig maradt valami, ami mozdítható.

Palotai László (balra) és Szebenyi Zoltán közmunkások ottjártunkkor épp a szemétgyűjtő konténerek környékét takarították
Fotó: Pesti József

Nem volt ez mindig így.

– Néhány évtizede olyan jó volt a közbiztonság a Neszűrben, hogy körbe sem kellett keríteni a hétvégi házakat, telkeket. A helyzet azonban fokozatosan romlott és tarthatatlanná vált, ezért riasztót szereltünk fel – kezdte László, aki a nyolcvanas években vásárolt egy kis házat a Neszűrben. Hetente háromszor jön ki a városból a telekre, körülbelül hét kilométert tesz meg kerékpárral.

– A szőlő és gyümölcs megmaradt még a kertben, régen volt veteményes is, de felszámoltam, mert elegem lett a lopásokból.

– Sajnálatos, hogy nem lehet jobban kihasználni a terület és a természet adta lehetőségeket – tette hozzá a nyugdíjas, aki bízik benne, hogy élhetőbbé lehet tenni a Neszűr térségét.

Az önkormányzathoz is érkezett jelzés a Neszűrben tapasztalt rossz állattartási körülményekről. A polgármesteri hivatal munkatársai a jegyzővel és civil állatvédőkkel fokozott ellenőrzéseket tartanak a problémás helyszíneken.

A bejárás során állatvédelmi tájékoztatókat osztottak ki az érintetteknek, melyben felhívják a figyelmet a felelős állattartásra és a jogsértés következményeire.

Igyekeznek forrást biztosítani a környékbeli kutyák ivartalanítására, a gyepmesteri telep fejlesztésére. Nem a szankció az első, hanem a tájékoztatás. Ha ez nem vezet eredményre, akkor következik a büntetés, ami az állat elkobzásával járhat tudtuk meg Budai Lóránt polgármestertől.

Több kamerát helyeznének ki

A város bel- és külterületén működő kamerarendszer bővítésére két és fél millió forintot különítettek el a költségvetésben. A Neszűrbe is helyeznének ki újabb kamerákat, amivel megfékeznék az illegális szemetelőket, tájékoztatott Budai Lóránt polgármester. Mindez találkozik azzal a javaslattal, amit a külterület önkormányzati képviselője, Balog Donát (Fidesz-KDNP) és Dobrán Gyula képviselő (Mi Hazánk), közbiztonsági tanácsnok közösen fogalmaztak meg, és juttattak el a polgármesternek a Neszűr közbiztonsági, köztisztasági helyzetének javítása érdekében.

– Kamerák, napelemes kandeláberek kihelyezésével már az előző ciklusban apróbb lépéseket tettünk a Neszűr közbiztonságának javítására. Javasoltuk, a rendszer további bővítését, többek között a bemenő dűlőkre, illetve hátulról a Pesti út felőli részre is helyezzenek ki kamerát – mondta Balog Donát.

Az állattartási körülményekkel kapcsolatban kifejtette, nem egyszerű a helyzet. Az érintetteknél az állattartástól való eltiltást szorgalmazná, ami visszatartó erejű lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában