JÁSZSÁG / galériával frissítve

2021.05.04. 06:55

Kivégezte a fagy az akácot, kevesebb lesz idén a méz

Az akác szinte teljesen elfagyott az elsődleges virágzás időszakában, április elején. A kedvezőtlen időjárás miatt a méhészek gyenge akáctermésre számítanak. Nagyobb a baj, mint tavaly – fejezték ki aggodalmukat a jászsági méhészek. A fagy utáni sarjúvirágok adhatnak még némi reményt, de ennek kérdőjeles a mézelése.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

– Az akác országszerte elfagyott. Ne is reménykedjünk, hogy bárhol találunk akácvirágzást... A szélsőséges klimatikus viszonyok miatt évről évre mostohább a helyzetünk – osztotta meg tapasztalatait Zsámboki Balázs.

A jászberényi méhészt gyerekkorában, az iskolai méhészeti szakkörön ragadta magával a méhek különleges élete és szorgalmas munkája. Évtizedekkel később, 1982-ben, amikor Jászfényszaruról Jászberénybe költözött, szomszédja segítségével kezdett el méhészkedni.

– Jelenleg tizenhat méhcsaládom van. Negyvenhármat teleltettem volna be, de közben kórházba kerültem, és csak néhány maradt. A barátok, családtagok és méhésztársak segítettek a bajban. Kaptam tőlük méheket, hogy ne hagyjam abba a méhészkedést. Mindig annyi családom volt, amennyiről gépkocsivezetőként a munka mellett gondoskodni tudtam – mondta a szakember.

És hogy mit jelent számára a méhészkedés?

– Közel negyven éve a szabadságot, természetszeretet és a nyugalmat adja az életemben. Olyan jó, megnyugtató leülni a méhek közé, és hallgatni a zümmögésüket – válaszolta.

Sajnos azonban a szélsőséges időjárás, a méheket pusztító betegségek és az értékesítési nehézségek veszélyeztetik az ágazatot. A méhészeti szezon meghatározó időszaka az akácvirágzás, ami a főhordást adja. Az áprilisi fagyok országszerte szinte teljesen tönkretették az akácot, ezért veszélybe került az idei méztermés.

Zsámboki Balázs közel negyven esztendeje méhészkedik. A szélsőséges időjárás miatt évről évre azt tapasztalja, hogy egyre nehezebb az ágazat helyzete, idén is sok problémával kell szembesülniük a jászsági szakembereknek
Fotó: Pesti József

– Idén az akácot ért fagykár miatt nem valószínű, hogy vándoroltatom a méheket, mert nincs hová. A sarjúvirágok kevés nektárt adnak. A tanya körül már virágzik a repce, de az időjárás erre a mézelő növényre sem volt túl kedvező. A napraforgóban még reménykedhetünk – tette hozzá Zsámboki Balázs.

– Az akácgyűjtési lehetőség teljesen odalett a Jászságban, nem nagyon számítunk akáctermésre. Országos szinten is nagyobb a baj, mint tavaly – erősítette meg Molnár Klaudia, a Jászsági Méhész Egyesület elnöke. Megtudtuk, hogy méhpusztulást is tapasztaltak a térségben. Többen arra gondolnak, hogy ezt a méhek élősködője, az atka okozhatta, de nem tudják pontosan a probléma okát. Vannak olyan méhészetek, ahol ősszel előfordult mérgezés, ami miatt a méhcsaládok gyengébben teleltek be.

– Az időjárás nagyon ellenünk dolgozik. A repce most kezdene nektárt adni, de a hideg éjszakák, szeles nappalok nem túl kedvezőek. Az akácnál a sarjúvirágzás szintén nagyon kérdőjeles. Ez nem úgy adja a nektárt, mint az elsődleges virág – hangsúlyozta a méhész.

Sok még a bizonytalanság, de megtartanák a mézvásárt

A Jászsági Méhész Egyesület szakmai előadásait, rendezvényeit is érintette a világjárvány az elmúlt hónapokban. Ősszel még két előadást megtartottak, majd az újabb járványügyi korlátozások miatt elmaradtak a programok, többek között a mézfogyasztást népszerűsítő mézes reggeli is.

– Elkezdjük az idei Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó szervezését, mert amennyiben a járványhelyzet engedi, szeretnénk megtartani. Sok még a bizonytalanság, nem tudjuk, hogy a több ezer főt vonzó programot engedélyezik-e. Kérdéses az is, hogy a külföldi árusok milyen feltételekkel jöhetnek – tájékoztatott Molnár Klaudia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában