galériával / videóval

2021.05.20. 19:00

Különleges sporteszközzel segítik az élményszerzést Csépán

A mentorprogram célja a munka és tudásalapú társadalom építése.

P. Pusztai Nóra

Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyedülállóként a Tiszakürti Petőfi Sándor Általános Iskola csépai tagintézményének diákjai vesznek részt a Tanítsunk Magyarországért elnevezésű programban. A kezdeményezés célja, hogy a tizenkét éveseket, korban hozzájuk illő mentorok segítsék, így megismertetve a környező településeken megtalálható továbbtanulási-, munka- és élményszerzési lehetőségeket.

Csütörtökön egy Teqball asztalt is kapott a csépai intézmény, ahol a Neumann János Egyetem mentor hallgatói, tíz diák tehetségének kibontakoztatásában segítenek.

Az anyai ágon a Tiszakürt és Csépa közötti Bogarasról származó dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az ünnepségen elmondta, azért a mentorok közül sem volt mindenkinek egyenes útja az egyetemre, így hiteles támaszként szolgálhatnak a nehéz időkben.

– Terepkutatásaim során jártam az országot, arra jutottam azok a gyerekek, akik tizennégy éves korukig egy közösségben élik le az életüket és onnan ritkán mozdulnak ki, megpróbáltatásként élik meg az utána történő váltást, az új közösséget, de még az utazásokat is.

A megoldás az lehet, ha tizenkét éves koruktól korban hozzájuk illő mentorok, ha úgy tetszik „nagytestvérek” segítenek nekik megismerni a világot.

Megmutatják nekik a közeli szakképzési centrumokat, gimnáziumokat, de a gyárakat is, utazhatnak együtt, hogy láthassák az ország különböző pontjait. A mentorok mellettük maradnak később, még a középiskolás évek alatt is, támaszt nyújtva – vázolta a program lényegét.

– A szakmának nagy értéke van, a célunk, hogy 2030-ra a mentoráltak rendelkezzenek szakmával, érettségivel, diplomával. Legyen tisztességes munkájuk, amivel eltartják magukat, családjukat. Munka és tudás alapú társadalmat építünk – szögezte le.

Murányi Gergely a Teqball Kft. diplomáciai kapcsolatokért felelős vezetője dr. György László gondolataihoz hozzátette, a program kinyitja a világot, fontos része, hogy élményeket biztosítson, ezen a ponton csatlakozik be a Teqball.

– A partnerintézményekben elérhetővé tesszük a sportot, mint élményt – emelte ki.

Miután Telek András, egykori válogatott labdarúgó beszélt a mozgás fontosságáról, a diákok ki is próbálhatták a különleges félköríves asztalon játszható különféle sportágakat, így például a futball, az asztalitenisz, tenisz és a röplabda változatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában