fejlesztés

2021.05.24. 19:00

LED-lámpákra cserélik az elavult közvilágítást Tiszasülyön

Hamarosan erős fényű, korszerű közvilágításnak örülhetnek a tiszasülyiek. A településen már régóta panaszkodtak a helyiek, hogy az elavult lámpák nem biztosítanak kellő világosságot. Egyes utcákban pedig teljesen sötét szakaszokon kellett botorkálniuk, most ez is megoldódni látszik.

Kovács Berta

Ilyen kép fogadja a járókelőket Tiszasülyön, mivel az összes lámpatestet lecserélik a kivitelező cég munkatársai

Forrás: Beküldött fotó

Elöregedtek a faluban a közvilágítást biztosító lámpatestek, az utóbbi időben az üzemeltetés során is egyre több gond jelentkezett, szaporodtak a hibák – tudtuk meg Nagy Richárd polgármestertől.

A régi lámpák fényereje is hagyott kívánnivalót maga után, ráadásul egyre gyakrabban előfordult, hogy beáztak, ilyenkor persze nem működtek. A képviselő-testület így még a tavalyi év során döntött arról, hogy a régi lámpákat modern, LED-es világításra cserélik.

– Tavaly megkeresett bennünket egy cég, amely vállalta, hogy elvégzi a cserét. Tájékozódtunk, majd árajánlatot kértünk tőlük – számolt be róla a polgármester.

– Még az ősszel megnéztük, hogy más településen hogyan működnek a cég által telepített lámpák, és az volt tapasztalható, hogy erős fényt adnak. Az alpolgármesterrel este végigautóztuk Tiszasüly utcáit, hogy felmérjük, hol vannak olyan sötét szakaszok, ahol szükséges lenne pluszlámpaoszlopokat elhelyezni. A cég képviselői is megtekintették eme helyeket, és egyetértettek velünk. Az újabb árajánlatot már ennek fényében kértük. A korábbi üzemeltetővel nyilván fel kellett mondanunk a szerződést, az újhoz pedig természetesen szükség volt az E.ON engedélyére mondta.

Ilyen kép fogadja a járókelőket Tiszasülyön, mivel az összes lámpatestet lecserélik a kivitelező cég munkatársai
Fotó: Beküldött fotó

A novemberi testületi ülésen született döntés arról, hogy elfogadják a ­Nemzeti Energiagazdálkodási Zrt. (NEG) ajánlatát. A munkálatok május 8-án kezdődhettek meg, a lakosok örömére. A szerelők ténykedése persze feltűnt a környéken élőknek.

A sötét részeken – például a Halász, a Petőfi, a Vörösmarty és az Akácfa utca elején – egy-egy pluszlámpaoszlopot helyeznek el. Itt ugyanis túl messze van a sarkoktól az első oszlop, viszont a sarkokra az említett utcákra merőleges útról sem jut elég fény. Továbbá a Széchenyi úton és a Béke úton is terveznek még többek között új lámpát elhelyezni. Van olyan útszakasz is a faluban, ahol lényegében száz méter teljesen sötétbe borul éjszaka.

A polgármester kiemelte: e fejlesztéssel nemcsak a lakók esti közlekedését könnyítik meg, de a közbiztonság szempontjából is fontos, hogy a település utcái jól beláthatóak legyenek. Reményeik szerint rövid időn belül elkészülnek a közel kétszázötven lámpa cseréjével.

Sötétben autózták körbe a falut

Balaton Mária alpolgármester elmondta: az őszi felmérés során lekapcsolt lámpákkal autózták körbe a települést – természetesen a helyi körzeti megbízott tudtával.

– Óriási különbségeket tapasztaltunk az egyes utcák megvilágítása között. Néhol szinte teljesen sötét volt, így érthető az ott élők panasza – számolt be róla az alpolgármester. – Bízunk benne, hogyha elhelyezik az új villanyoszlopokat, az érintettek pozitívan fogadják a végeredményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában