Törökszentmiklós

2021.05.03. 06:55

Sorsára vár az utolsóként felállított Lenin-szobor

Több mint harminc éve fekszik magányosan a törökszentmiklósi Butyka Béla Helytörténeti Gyűjtemény udvarán Vlagyimir Iljics Lenin. Legalábbis a bronzszobra, melynek különlegessége, hogy az ország utolsóként felállított, és legrövidebb ideig köztéren álló Lenin-szobra. Az emlékműre a budapesti Memento Park is felfigyelt, ám arról majd a képviselő-testület dönt, hogy a város odaadja-e, vagy inkább megtartja az egyedi történettel bíró szobrot.

Molnár-Révész Erika

Csőke Tibor mutatja a harminc éve a Butyka Béla Helytörténeti Gyűjtemény udvarán heverő Lenin-szobrot

Fotó: Mészáros János

– A közvélekedéssel ellentétben 1987-ben vidéken még semmilyen előjele nem volt a rendszerváltásnak. Lehet, hogy Budapesten már mocorgott az ellenzék, de vidéken, így itt, Törökszentmiklóson is ez még egyáltalán nem volt érezhető – indokolta Csőke Tibor helytörténet-kutató a későinek vélt szoborállítást.

A miklósi Lenin-szobrot ugyanis nem sokkal a rendszerváltás előtt, 1987-ben állították, mégpedig november 7-én, vagyis, a nagy októberi szocialista forradalom napján. A hetvenedik évforduló miatt hatalmas ünnepségek szerveződtek országszerte, a helyi párttitkár pedig úgy gondolta, a jeles alkalomból emléket állíttat a forradalom akkor legnagyobb hősének tartott Leninnek. (2007-ben egy orosz történész levéltári forrásokra hivatkozva bizonyította, hogy nem az akkor még bujkáló Lenin, hanem Lev Trockij vezényelte le a kommunista hatalomátvételt.)

Miután nagy nehezen összegyűlt a pénz a szoborra, a törökszentmiklósi származású Pató Róza szobrászművészt kérték fel annak megalkotására. A végeredmény egy közel két és fél méter magas, bronzból készült Lenin-szobor lett, melyet egy közel kilencven centiméter magas márványtalapzatra állítottak. A szobrot tehát nagy csinnadrattával átadták, majd egészen két évig és négy hónapig állt a Kossuth és a Táncsics út kereszteződésében. Aztán jött a rendszerváltás.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében három egész alakos köztéri Lenin-szobor volt összesen, Jászberényben, Szolnokon és Törökszentmiklóson. Március 15-e környékén mindig jobban előtörnek a hazafias érzelmek, így volt ez 1990-ben is. A rendszerváltók már nem akarták köztéren látni ezeket a szobrokat. A jászberényi Lenint március 14-én szállították el a helyéről, a szolnokit – ami a Verseghy Gimnáziummal szemben állt – bedeszkázták. A törökszentmiklósit egy darabig nejlonnal takarták le, majd március 20-án, hosszas huzavona után elszállították az akkor már múzeumi célra kijelölt, de még felújítás alatt álló helytörténeti gyűjtemény udvarára – mesélte a helytörténeti kutató.

Csőke Tibor mutatja a harminc éve a Butyka Béla Helytörténeti Gyűjtemény udvarán heverő Lenin-szobrot
Fotó: Mészáros János

1990 decemberében Lenin helyett már karácsonyfa állt a Kossuth és a Táncsics út kereszteződésénél, ma pedig már ugyanott az újratelepítési emlékmű díszíti a várost. A bronz Lenin azóta, vagyis több mint harminc éve fekszik háborítatlanul az udvaron, sorsáról hamarosan döntenek majd.

Merőben eltér a lakosok véleménye a bronz emlékművel kapcsolatban

Újra közbeszéd tárgya lett Törökszentmiklóson az ország utolsóként felállított Lenin-szobra.

– Nemrég levélben keresett meg a Memento Park azzal, hogy – amennyiben az önkormányzat nem tart rá igényt – szívesen átvennék a törökszentmiklósi Lenin-szobrot, és kiállítanák a szoborparkban. A megkeresés kapcsán szakmai véleményeket kértem, ezt követően a képviselő-testület dönt majd a további sorsáról – írta a minap közösségi oldalán Markót Imre polgármester.

A poszt alatti hozzászólások jól mutatják a lakosság megosztottságát a szoborral kapcsolatban. Van, aki szerint jobb lenne a parknak adni, más úgy véli, az emlékmű a város történelmének része, így múzeumi körülmények között, de Törökszentmiklóson van a helye. Olyan vélemény is olvasható, miszerint be kellene olvasztani, hogy egy másik szobor készülhessen belőle. De tréfából sincs hiány, hiszen olyan városlakó is akad, aki szívesen nézegetné Lenint az udvarán, kávézás közben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában