Galériával

2021.05.31. 14:00

Több lépcsőben újul meg a füredi vasútállomás épülete és környezete

Az évtizedek során egyre rosszabb állapotba került a tiszafüredi vasútállomás épülete, sokan már a szégyellnivaló kategóriába sorolták. Tavaly azonban fény tűnt fel a hosszú alagút végén, ha több ütemben is, de megkezdődött a várva várt rekonstrukció.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

– Még 2019 júliusában kötött együttműködési megállapodást Tiszafüred Város Önkormányzata és a MÁV debreceni Pályavasúti Területi Igazgatósága, melynek keretében mindkét fél feladatokat vállalt – közölte érdeklődésünkre a MÁV kommunikációs osztálya.

– A vasútállomás épületének és környezetének rendbetétele 2020 tavaszán kezdődött, és több ütemben azóta is zajlik – magyarázták.

Az előző év decemberére megtörtént az utazóközönséget kiszolgáló új vizesblokkok kialakítása az épületen belül, míg a funkcióját vesztett, régi mosdó-épületszárnyat elbontották. A helyén térkövezett részt alakítottak ki, mely lehetőséget ad a kerékpártároló bővítésére is. Elbontották továbbá az egyik régi, használaton kívüli raktárépületet is, a munkagépek nemrég fejezték be a terep rendezését.

A következő ütemben a kiállítási mozdony körüli területet rendezik, növényeket telepítenek és padokat helyeznek el. Sorra kerül idén a forgalmi iroda és az emelet nyílászáróinak cseréje, valamint a váróterem festése és a régi burkolat cseréje, utóbbi azonban csak a turistaszezon után, ősszel.

– Az elkészült munkák a MÁV saját üzemeltetői forrásából valósultak meg, mintegy nettó huszonötmillió forint értékben – tudtuk meg.

Kérdésünkre érkezett válaszukban hozzátették: Az épület külső homlokzatának rendbetétele várhatóan 2022-ben valósul meg, melynek során nagy hangsúlyt fektetnek majd az épületen található fecskefészkek védelmére. Az illetékes hatósággal már felvették a kapcsolatot.

Éppen idén májusban indult el a Tisza-tó Expressz, mely közvetlen vasúti összeköttetést jelent Budapest és a Tisza-tó, pontosabban Tiszafüred között. A korábbi állapot méltatlan volt a térségbe látogató vendégek fogadására. Igaz, idén csak kisebb beavatkozások történnek, de jövőre már a vasútállomás épülete és környezete is felnő majd a feladathoz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában